Klik na svetlost
klik na svetlost/14.01.2017.

Bitka za znanje

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Priredila: Andrijana Tešić

U okviru novog nacionalnog programa Bitka za znanje otpočela je akcija KODigranje koja za cilj ima razvoj nove pismenosti kod dece osnovnoškolskog uzrasta, sticanje funkcionalnog znanja i učenje veština neophodnih za život u 21. veku.

Za samo tri dana, prijave za učešće u prvoj fazi akcije podnelo je više od 160 škola i nastavnika iz preko 50 mesta i gradova širom zemlje. Interesovanje da dobiju moderna učila za svoju školu, prođu obuku iz bazičnog programiranja i ta znanja prenesu svojim đacima sa kojima će stečeno nadograđivati pokazali su prosvetni radnici iz svih krajeva Srbije, od manjih mesta poput Čonoplje, Brestovca, Žagubice, Žitkovca, Ritopeka i mnogih drugih, do gotovo svih većih gradova.

Program Bitka za znanje podrazumeva opremanje svih osnovnih škola u Srbiji IT i robotičkom opremom, obučavanje nastavnika da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo, a krajnji cilj je da se uz pomoć učenja programiranja/kodiranja kroz igru kod učenika razvije kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da se motivišu da se u budućnosti bave tzv. STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo). U okviru programa planirano je i organizovanje takmičarske lige KODigranja u kojoj će učestvovati deca iz cele Srbije.

Sve zainteresovane škole koje žele da u prvom krugu KODigranja obezbede robote na kojima će učiti njihovi đaci i obuku za nastavnike mogu da se prijave do 25. januara  popunjavanjem online upitnika na sajtu www.bitkazaznanje.rs

Fond B92 je uz pomoć donatora za sada obezbedio 250 robota (mBotova) za prvih 50 prijavljenih škola, a ovim putem poziva sve društveno odgovorne kompanije i pojedince koji su u mogućnosti da doniraju sredstva u cilju kupovine neophodnih količina mBotova za sve zainteresovane škole. Cena jednog mBota je oko 100 evra, a optimalan broj robota po školi je 5. Fond B92, između ostalog, nosilac je najuspešnih humanitarnih akcija ikada izvedenih na ovim prostorima – Bitke za bebe i Bitke za porodilišta.

Pročitajte još:

Teofil Pančić: Veliki Pamuk, mali Turci i novinari

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.