Klik na svetlost
klik na svetlost/18.11.2018.

140 godina Kolarca - dodeljene nagrade

klik-na-svetlost
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Povodom 140 godina Zadužbine Ilije M. Kolarca, danas su dodeljene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2017/2018. 

Dobitnici plaketa su profesor na Učiteljskom fakultetu dr Aleksandar Jovanović, redakcija Kulturno – obrazovnog programa RTS Kulturni dnevnik i Srpski poslovni klub Privrednik, dok je akademski vajar Mice Poptsis dobitnik Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2017/2018. 

U muzičkom delu programa održan je solistički koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2017. godini, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, Filip Tomić, violončelo.

Svečano obeležavanje velikog jubileja nastavlja se večernjim programom od 20 časova - koncertom gudačkog kvinteta Wiener Kammersymphonie (Beč).Zadužbina Ilije M. Kolarca je osnovana 1878. godine kao Književni fond i Fond za izgradnju Narodnog univerziteta. Sve do danas, Zadužbina ostvaruje svoju delatnost u skladu sa testamentarnom voljom svog osnivača. Kolarčev narodni univerzitet je počeo sa radom 1932. godine. 

Kolarčev Centar za muziku, od osnivanja, u kontinuitetu organizuje koncerte, muzičke promocije i edukativne programe u oblasti muzičke kulture, koji ovu instituciju čine posebnom i prepoznatljivom, kako zbog vrhunskih muzičkih umetnika koji su gostovali u Velikoj dvorani, tako i zbog promocije mladih muzičkih umetnika. 

Centar za predavačku delatnost, takođe, od osnivanja u toku godine organizuje više od 200 predavanja, po konceptu dodatne doživotne edukacije, ali i promocije najnovijih naučnih istraživanja koja upućuju na razvoj i napredak u svim oblastima života.

Centar za nastavu stranih jezika, prva škola stranih jezika u Srbiji, ove godine obeležava 85 godina rada. 

Programi u Likovnoj galeriji, Art bioskopu, novoformirana galerija za digitalnu i multimedijalnu umetnost ArtLab, knjižara „Aleksandar Belić“deo su svakodnevnih aktivnosti Kolarca.

Zadužbina Ilije M. Kolarca je dobitnik svih najviših priznanja za svoj rad i ukupnu delatnost.

U uvodnoj reči predsednika Odbora Kolarčeve zadužbine, dr Aleksandra Belića, na svečanom otvaranju Kolarčevog narodnog univerziteta, davne 1932. godine, rečeno je: 

„Prokrčiti nove puteve znanju i prosvetiti, moralnim, duhovnim i stvarnim disciplinama, stvoriti za njih naročito interesovanje, uzdići ljubav prema napretku, kulturi i znanju i zameniti takvim rapoloženjima u našem narodu, koliko se god više može, prazno provođenje vremena i često uzaludno traženje zadovoljenja dubljih i ozbiljnijih interesovanja – jedan je od krajnjih ciljeva kojima teži Kolarčeve narodni univerzitet“.

Ovo su reči koje su trajna programska obaveza ove institucije.


PROČITAJTE JOŠ: 

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI

ROĐENDAN KOLARČEVOG NARODNOG UNIVERZITETA


O dobitnicima plaketa i nagrade:
 

Dr ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Redovni je profesor Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kojem radi od njegovog osnivanja 1993. godine. Od 2003. do 2012. bio je dekan istog fakulteta. Predaje predmete Uvod u tumačenje književnosti, Književnost za decu i mlade i Srpska kultura u evropskom kontekstu.

Na tribinama Kolarčeve zadužbine učestvuje od 1993. godine. Kao izuzetan stručnjak za srpsku književnost 20. veka, stalni je saradnik Centra za predavačku delatnost Kolarčeve zadužbine. Učestvovao je na književnim večerima, predstavljanjima zbornika Deset vekova srpske književnosti, Sabranih dela Vladislava Petkovića Disa, atologije srednjovekovne književnosti Vaska Pope Jutro misleno, kao i na večerima posvećenim pesnicima Jovanu Hristiću, Ivanu V. Laliću, Milosavu Tešiću, Grozdani Olujić i mnogim drugim.

S druge strane, publici Kolarčeve zadužbine pružio je uvid u spoj poetike i istorije na predavanju iz ciklusa KNJIŽEVNOST I RAT, kao i na predstavljanju edicije Poetička istraživanja, i na tribini OFF-NIN 10 romana koji nisu dobili NIN-ovu nagradu. Govorio je o važnim temama savremenog obrazovanja. Učestvovao je na tribinama Škola i religija i Mladi u vremenu izazova u ciklusu LAIČKI APOSTOLAT, kao i u predstavljanju Leksikona obrazovnih termina, u izdanju Učiteljskog fakulteta.

Profesor Jovanović i Kolarčeva zadužbina dele posvećenost prosvetiteljskoj misli. Zbog njegove predanosti književnosti i obrazovanju, imamo čast i zadovoljstvo da predložimo profesora Aleksandra Jovanovića za Plaketu Zadužbine Ilije M. Kolarca za izuzetan doprinos programskoj delatnosti. 

KULTURNI DNEVNIK

Prva emisija kulturnog dnevnika emitovana je 17. februara 2014. godine u okviru Kulturno -obrazovnog programa Radio televizije Srbije, kao jedini pregled dnevnih kulturnih dešavanja na nacionalnoj frekvenciji, ali i na domaćoj medijskoj sceni u celini.

Kulturni dnevnik nije samo dnevni pregled savremene umetnosti i kulture već je i primer kako medij može da podiže svest o važnosti kulture u našem društvu. Obrazuje i podstiče interesovanje za kulturu i umetnost, vodeći računa o najvišim estetskim vrednostima stvaralaštva. Afirmiše pojedince, umetnike, stvaraoce. Informiše o događajima o kulturi u Srbiji, sveobuhvatno, kritički, objektivno. Kulturni dnevnik ne podilazi ni prosečnom gledaocu, ni umetnicima.Ukazuje na probleme na kulturnoj sceni, sa izraženim kritičkim autoritetom i novinarskim znanjem. Prati svetske tokove i uspehe srpskih umetnika i kulturnih radnika na svim poljima stvaralaštva u svetu i kod nas.

Pregled sadržaja emisija Kulturnog dnevnika, svojevrsna je istorija savremene kulture i umetnosti u našoj zemlji, kao izuzetno važan medijski zapis ne samo za danas, već i za buduće generacije. Pojedinci, autori, umetnici, koji nastupaju na Kolarcu, naši programi u celini, najvidljiviji su i svakodnevno, sa pažnjom i kritičkim stavom prisutni u pregledu kulturnih dešavanja ovog dnevnika.

Kulturni dnevnik prepoznaje i u prvi plan ističe kvalitet kulturnih dešavanja, a ne popularnost događaja. Stvara ambijent kulturne zajednice po meri čoveka 21. veka.

Dodeljivanje priznanja Kolačreve zadužbine redakciji Kulturnog dnevnika je rezultat prepoznavanja kriterijuma vrednovanja u kulturi i umetnosti za koje se od svog osnivanja zalaže Zadužbina Ilije M. Kolarca kroz svoju programsku delatnost. Ponosni smo što na postojećoj medijskoj sceni postoji prostor koji afirmiše istinske vrednosti savremene kulture i daje nadu svima da veruju da bez kulture i umetnosti, ali i njihove afirmacije u medijima nema ni razvoja našeg društva. Kao što i nema kulture bez ljudi, ali bez kulture nema ni ljudi. 

SRPSKI POSLOVNI KLUB PRIVREDNIK

Klub je osnovan 2002.godine kao dobrovoljno, nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje usprešnih privrednika i drugih vodećih javnih ličnosti kao nastavljanje tradicije Privrednog društva PRIVREDNIK koje je delovalo u periodu od 1898. do 1947. godine sa mijom da brine o onima koji nisu bili imućni, i da ulaže u školovanje za zanimanja koja su nedostajla u tadašnjoj Srbiji. Ovaj Klub su osnovali menadžeri velikih srpskih kompanija koje su kontinuirano ostvarivale značajne rezultate u poslovanju na domaćem i inostranim tržištima.

Osnovni ciljevi ovog poslovnog kluba su unapređenje preduzetništva i menadžmenta u Srbiji razmenom iskustava, edukacijom, koordinacija međusobnih aktivnosti radi dogovora o pitanjima od zajedničkog poslovnog interesa, ali i čuvanje ugleda profesije, dostojanstva, časti i pridržavanje opštih pravila etičkog ponašanja u duhu zakona i slobodne tržišne utakmice kako u zemlji tako i u inostranstvu. Društveno odgovorno ponašanje Srpskog poslovnog kluba PRIVREDNIK, ogleda se u kontinuiranom stipendiranju najboljih đaka i studentata u Srbiji, vođenju i učestvovanju u akcijama pomoći institucijama koje se brinu o deci i starima. Pored toga, lokalne zajednice i institucije su dobile značajnu podršku ovog Kluba za saniranje posledica požara, zemljotresa. Klub je organizovao i humanitarne akcije za pomoć u lečenju dece.

Štampano izdanje o značaju zadužbinarstva u Srbiji, koje je ovaj Klub podržao pre skoro dve decenije, jasno ukazuje na svest o tome da napretka i razvoja u stvaranju moderne Srbije ne bi bilo bez podrške pojedinaca koji su kao uspešni privrednici imali viziju i sluha da ulaganjem u obrazovanje i kulturu trajno mapiraju našu budućnost.

Podrška Srpskog poslovnog kluba Kolarčevoj zadužbini donacijama za razvoj programske delatnosti Kolarca je međusobno prepoznavanje u misiji razvoja i ulaganja društva znanja, dobročinstva i humanosti kao preduslova za razvoj društvene zajednice u celini. 

NAGRADA GALERIJE KOLARČEVE ZADUŽBINE ZA NAJBOLJU IZLOŽBU U IZLAGAČKOJ SEZONI 2017/2018. GODINE 

MICE POPTSIS

Odlukom Saveta Galerije Kolarčeve zadužbine na sastanku održanom 6. novembra 2018. godine izložba ANALOGIJE: akademskog vajara Mice Poptsisa izabrana je za najbolju izložbu u izlagačkoj sezoni 2017/18.

MICE POPTSIS je rođen u Beogradu 1950. godine. Studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstva, u klasi prof. Nikole Koke Jankovića. Diplomirao je 1974, a magistrirao 1976. u klasi prof. Jovana Kratohvila.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1975. i Udruženja apstraktnih umetnika Salon Realites Nouvelles u Parizu od 2015.

Izučavao je klasično klesarstvo u kamenoklesarskoj školi Pučišća na Braču 1971. Radio je kao profesor u Tehničkoj školi u Smederevu od 1982. do 1992. Bio je saradnik klesarske radionice međunarodnog simpozijuma „Mermeri i zvuci“ u Aranđelovcu od 1985. do 1988. Od 1992. radi kao profesor na Vajarskom odseku Fakulteta za likovnu umetnost u Beogradu (Odsek za kamen).

Imao je više samostalnih izložbi i učestvovao je u brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad.

Svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji Kolarčeve zadužbine „Skulpture u bronzi 1974 – 2012“ Mice Poptsis imao je 2013. godine.

Izložba ANALOGIJE: realizovana je u maju mesecu 2018. godine. Pored video radova, skulptura, grafika i kolaža, izloženi plakati otvaraju opus naslova projekcije studija i ciklusa razvojnog perioda.

Umetnička postojanost Mice Poptsisa poseduje neispitan raspon osobenih inteziteta. Predstavlja oblikovni odziv veze između iskustva i strukturnih oblika izrazitog minimalizma i primarnih dimenzija u deonicama istančane vajarske izrade. Kroz horizontalno pružanje celine s okomitim vertikalnim ili dijagonalnim usecima sagledava se ukupna metoda Poptsisovog uobličavanja skulpture i njene strukture. Uočljivo svojstvo čistote forme, svojstvo je koje će i postati jedna od okosnica umetnosti oslobođenja i duha vremena.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box