Klik na svetlost
moja-kafica
moja-kafica
klik na svetlost/26.07.2019.

“Put na Mesec” u Prirodnjačkom muzeju

klik-na-svetlost
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay
Izložba “Put na Mesec” povodom 50-godišnjice prvog putovanja čoveka na jedini Zemljin prirodni satelit biće otvorena danas u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu u Beogradu.

Na otvaranju će govoriti David Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji „Apolo 11“, inženjer i zvanični portparol američke svemirske agencije NASA i programa „Apolo 11“ i Boško Čolak-Antić, simultani prevodilac, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969, kao i dobitnik specijalne nagrade američke svemirske agencije NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa „Apolo“ u medijima van engleskog govornog područja.Pre tačno pedeset godina život je sa naše planete prvi put zakoračio na susedno, do tada pusto nebesko telo. Povodom ovog velikog koraka za čovečanstvo – sletanja ljudi na Mesec, Prirodnjački muzej koristi priliku da podseti da priroda nije ograničena na Zemlju, već obuhvata čitav svemir. Kosmički zakoni upravljaju i našom planetom.

Prvo putovanje na Mesec je jedan od onih presudnih događaja koji oslobađaju maštu i šire vidike do neslućenih razmera. Izložba stoga predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika „Generacije X“ – snovima, željama, igračkama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka. Novo saznanje je proširilo horizonte i donelo osećaj prostranstva i slobode na obali kosmičkog okeana u čijem ritmu pulsira život na Zemlji.Izložba prikazuje uticaj Meseca na razne stanovnike Zemlje. Ova kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.


PROČITAJTE I:

UŽIVO: RESTAURACIJA REMBRANTOVE SLIKE

MODILJANI - BLUDNI SLIKAR UKLETE SUDBINE


Mesec ima značajan uticaj na biljni i životinjski svet na Zemlji, kao i na brojne procese u prirodi. Biološki ritmovi koji prate Mesečeve mene, cirkalunarni ritmovi, utiču na rast, razmnožavanje, ishranu, kretanje, orijentaciju i ponašanje mnogih organizama. Posetioci izložbe mogu da stupe u prostor šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, prisete se vrhunskih umetničkih dela inspirisanih Mesecom ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete Zemlje.Izloženi su posebno vredni eksponati počev od originalnih fragmenata Mesečevog tla − lunarnog bazalta, zatim zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada „Apola 17“; replika plakete koju je posada „Apola 11“ostavila na mesečevoj površini 20.07.1969, poklon astronauta Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina Josipu Brozu Titu; replika kugle detonirane na površini Meseca 14. septembra 1959. godine kada je prva bespilotna letilica „Luna 2“ dospela na Mesec, poklon Nikite Hruščova Josipu Brozu Titu, 1962. i drugi.

Deo izložbe posvećen je mitologiji i simbolici Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji ili pop kulturi.
Izložba će biti praćena stručnim vođenjem i radionicama za decu, a brojni interaktivni sadržaji učiniće ovu izložbu dodatno zanimljivom.

Prirodnjački muzej izložbu realizuje u saradnji sa Muzejom Jugoslavije. Studio za scenografiju Skills Division je izradio modele i makete na izložbi. Izložba će biti otvorena do kraja januara 2020.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Kristina Rosandić
12.11.2020.