Klik na svetlost
klik na svetlost/27.12.2016.

Valjevo: Otvoren Muzej zavičajnih pisaca

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Muzej zavičajnih pisaca otvoren je u Valjevu, u kojem će posetioci moći da se upoznaju sa životom i radom nekih od najznačajnijih književnika, državnika i intelektualaca svog vremena.

Ovaj projekat je osmišljen u Valjevskoj biblioteci, a finansiralo ga je najvećim delom Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu, kao regionalna ustanova, baštini kulturno nasleđe koje su u srpsku kulturu utkali najznačajniji književnici, državnici i intelektualci svog vremena – Prota Mateja Nenadović, Ljubomir P. Nenadović, Milovan Glišić, Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Matija Bećković, Radovan Beli Marković i Petar Pajić.

Cilj projekta je da se „u vremenu sveopšteg potiranja vrednosti i kvaliteta, na ovaj način oda počast zavičajnim velikanima, da bi kroz istoriju i za buduće generacije svetleli svojim delom i trajno podsećali na doprinos srpskoj kulturi“.

Plejada velikana predstavljena je kroz stalnu muzejsku postavku, smeštenu u izdvojenom objektu pored Biblioteke. Osmišljena je na način koji će savremenom posetiocu pružiti vizuelnu i kvalitetnu informaciju o životu i delu ovih značajnih ličnosti. Iako su živeli i stvarali u različitim vremenskim razdobljima, objedinjeni su u zajednički korpus, koji simbolično i snažno ukazuje na vrednost kulturnog nasleđa valjevskog kraja.

Pročitajte još:

Novogodišnji koncert KKN

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box