Klik na svetlost
klik na svetlost/27.12.2016.

Valjevo: Otvoren Muzej zavičajnih pisaca

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Muzej zavičajnih pisaca otvoren je u Valjevu, u kojem će posetioci moći da se upoznaju sa životom i radom nekih od najznačajnijih književnika, državnika i intelektualaca svog vremena.

Ovaj projekat je osmišljen u Valjevskoj biblioteci, a finansiralo ga je najvećim delom Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu, kao regionalna ustanova, baštini kulturno nasleđe koje su u srpsku kulturu utkali najznačajniji književnici, državnici i intelektualci svog vremena – Prota Mateja Nenadović, Ljubomir P. Nenadović, Milovan Glišić, Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Matija Bećković, Radovan Beli Marković i Petar Pajić.

Cilj projekta je da se „u vremenu sveopšteg potiranja vrednosti i kvaliteta, na ovaj način oda počast zavičajnim velikanima, da bi kroz istoriju i za buduće generacije svetleli svojim delom i trajno podsećali na doprinos srpskoj kulturi“.

Plejada velikana predstavljena je kroz stalnu muzejsku postavku, smeštenu u izdvojenom objektu pored Biblioteke. Osmišljena je na način koji će savremenom posetiocu pružiti vizuelnu i kvalitetnu informaciju o životu i delu ovih značajnih ličnosti. Iako su živeli i stvarali u različitim vremenskim razdobljima, objedinjeni su u zajednički korpus, koji simbolično i snažno ukazuje na vrednost kulturnog nasleđa valjevskog kraja.

Pročitajte još:

Novogodišnji koncert KKN

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.