Identitet u amanet
identitet u amanet/31.07.2019.

Zlatibor: Kraljeva česma spomenik kulture

identitet-u-amanet
  • Gold gondola
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: pasaz.rs, zlatibor.org.rs, panoramio.comSpomen-česma kralja Aleksandra I Obrenovića na Zlatiboru proglašena je za spomenik kulture, po odluci Vlade Republike Srbije.

Kraljeva česma je izgrađena u znak sećanja na događaj kada je na ovom lokalitetu, kraj izvora hladne vode Kulaševac 20. avgusta 1893. godine organizovan svečani doček i ručak za srpskog kralja Aleksandra I Obrenovića. 

U znak velike zahvalnosti za priređen doček i dobrodošlicu i u želji da ovaj boravak na “zlatnoj planini” nečim obeleži, kralj Aleksandar se obavezao da će o svom trošku podići česmu, pa je u znak zahvalnosti mestu tada promenjeno ime u “Kraljeva voda”.

Mnogi pisani izvori svedoče da je ovaj događaj bio izuzetan, što potvrđuje i organizacija dočeka koji se i danas pamti. U ime stanovnika Zlatibora, tadašnji  predsednik opštine Čajetina, Petar Mićić, održao je zdravicu i zamolio vladara da dopusti da se voda Kulaševac od tada zove Kraljeva Voda "...te da taj nepresušni izvor bude večiti spomen dolaska kraljevog na Zlatibor".

Nakon ovog događaja počela je izgradnja prvih smeštajnih objekata i pretvaranje Zlatibora u turistički centar Srbije, pa se ta 1893. godina smatra početakom organizovanog turizma na planini. 

Na ploči česme stoji uklesano: "Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893." Voda sa Kraljeveve česme i česme Đurkovac se danas koriste za vodosnabdevanje naselja Kraljeva voda (današnje naselje Zlatibor).


PROČITAJTE I:

TRKA KROZ SRBIJU NA ZLATIBORU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.