Identitet u amanet
identitet u amanet/12.09.2018.

Vračar: Bageri i apokaliptični dim

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić

Najavljeno rušenje vile u Topolskoj ulici broj 15 na Vračaru, sagrađane između dva svetska rata, počelo je juče, uprkos borbi Udruženja "Topolska" da, kako kažu, sačuvaju objekte koji su ponos urbanog jezgra Beograda.

Vila u Topolskoj 15 sagrađena je 1927. godine i, prema njihovim rečima, prvi je projekat Moderne u arhitekturi Beograda.

Po saznanju istoričara arhitekture Milana Milovanovića, vila u Topolskoj 15, iz 1927. godine, prvi je projekat Moderne u arhitekturi Beograda (ispred kuće arhitekte Milana Zlokovića). Delo je arhitekte Milana Šlanga, sina aškenaskog rabina i pisca Ignjata Šlanga.

Krajnje ironično, vila se upravo ruši u danima kada je otvorena izložba „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“ – kažu iz Udruženja "Topolska".

Jutros osim radnika koji rade na rušenju zgrade, nije bilo okupljenih nezadovoljnih građana.  Iz Udruženja građana Toplolska kažu da ukoliko tokom dana ne dobiju odgovor od inspekcije i ako inspektori ne izađu na teren podneće prijavu zaštitniku građana opštine Vračar i blokirati saobraćaj u Topolskoj ulici.

U toku popodneva naš reporter je na licu mesta zatekao oblake prašine, koja je napravila "dimnu zavesu" sa strane Petrogradske ulice. Bašte obližnjih, popularnih vračarskih kafića bile su gotovo prazne,a prolaznici su masovno fotografisali "apokaliptične" dimna zavese.

Iz Udruženja dodaju da okolne zgrade i stanovi nisu dovoljno obezbeđeni i da su u nekim stanovima popucali zidovi, kao i da su osetili jake potrese prilikom rušenja.

Udruženje građana „Topolska“ ranije je organizovalo proteste protiv investitorske urbanizacije centralnog dela Vračara, kojima su tražili reakciju vlasti, i organizovali su skupljane potpisa za peticiju.

Postavljali su banere sa natpisima „Nećemo ružno lice naše ulice“, „Nećemo Beograd stari da se kvari“, „Nećemo bagere vaše na starine naše“…

Članica udruženja Leticija Erika Jovanović ranije je rekla da su investitori bacili oko na taj kraj sa idejom da sruše stare i vredne predratne kuće, da bi podigli višespratnice koje tu ne pripadaju, ni po veličini, ni po estetici. U Udruženju se nalaze stanari ulica Topolska, Petrogradska, Vojvode Dragomira i drugih ulica u blizini Kalenić pijace, koje sve zajedno čine takozvani Krunski venac.

Peticijom su tražili usvajanje novog plana detaljne regulacije za gradske blokove omeđane ulicama: Mileševskom, Vojvode Dragomira, Novopazarskom, Maksima Gorkog i Kalenićevom kojim će se ograničiti maksimalna spratnost, i gde maksimilna visina venca objekta ne bi smela da pređe 12 metara. Takođe, traži se promena uslova za ograđivanje parcela i zelenih površina, zatim određivanje tačnih i preciznih kriterijuma za stil gradnje i arhitektonsko oblikovanje novih objekata na parcelama koje se nalaze u ulicama navedenih blokova zarad očuvanja postojeće prostorne kulturno-istorijske celine.


PROČITAJTE JOŠ: UKRADENA LOKOMOTIVA IZ 1864!


Udruženje građana „Topolska“ zahteva da se navedeni kraj u celini evidentira kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu a njegovi pojedini delovi odnosno objekti evidentiraju kao kulturna dobra shodno Zakonu o kulturnim dobrima.

Osim nekada velelepne vile koja postaje gomila šuta i nestaje pred očima Vračaraca, na meti investitora je i kuća u Petrogradskoj, ali je projekat vraćen na reviziju "jer investitor nije ispoštovao osnovne kriterijume", kako su govorili iz "Topolske".
 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box