Identitet u amanet
moja-kafica
moja-kafica
identitet u amanet/18.09.2019.

UNESKO: Koto da sanira štetu na Novom Brdu

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: N1Direktor Kosovskog arheološkog instituta, Enver Redža u emisiji na televiziji Kljan Kosova govorio je o šteti pričinjenoj tokom radova na restauraciji tvrđave u Novom Brdu.

Redža je takođe govorio i o problemima tokom radova koji su se sprovodili nekoliko godina.

„2015-2016. projekat je završen. Šteta na tvrđavi nastala je dve godine kasnije. Tačnije, 2019. godine je nastala. Sastavili smo izveštaj o oštećenju koje je načinjeno na zidovima i fasadi. Međutim, dok smo sačinjavali izveštaj, došlo je do oštećenja i na drugim delovima tvrđave“.

Podsetimo da se u junu ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević obratio direktorki Uneska povodom crkve na Novom Brdu. Ministar je upozorio na kršenje međunarodnog prava i falsifikovanje istorije, obaveštavajući direktorku Uneska da Kosovski arheološki institut izveo, uz podršku ambasade Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji tog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom kao - "obnova katedrale u Artani" i, tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu.

Početkom avgusta na Novom Brdu je održana katolička misa, a početkom septembra je stigla vest da je beogradska kompanija "Koto" napravila štetu u toku izvođenja radova revitalizacije.

Direktor Kosovskog arheološkog instituta, Enver Redža je tim povodom rekao da su institucije reagovale odmah tako što su poslale pismo UNESCO-u.

„Prvo smo kontaktirali odeljenje za kulturno nasleđe Ministarstva kulture, omladine i sporta i onda smo zajedno odlučili da se obratimo UNESCO-u. Radili smo sa UNESCO-om dve godine. Onda su se problemi pojavili. Novac za projekat donirao je Savet Evrope“.

Direktor odeljenja za kulturno nasleđe na Kosovu naglasio je da je UNESCO reagovao odmah, obavezavši srpsku kompaniju „Koto“ da nadoknadi finansijsku štetu i interveniše i sanira probleme.

„Nakon prijave problema, UNESCO je reagovao tako što je obavezao ugovornu kompaniju da započne sa sanacijom štete i nadoknadi finansijski gubitak“.

Prema njegovim rečima, radovi na ovoj tvrđavi su izvršeni 2015-2016. kada je projekat završen.

"Šteta na tvrđavi nastala je dve godine kasnije, tačnije, 2019. godine. Sastavili smo izveštaj o oštećenju koje je načinjeno na zidovima i fasadi. Međutim, dok smo sačinjavali izveštaj, došlo je do oštećenja i na drugim delovima tvrđave", kazao je on.

Posle šteta koje je beogradska kompanija Koto nanela tvrđavi, institucije Kosova su se saglasile da se UNESCO obavesti pismenim putem o šteti koja je naneta.

"Prvo smo kontaktirali odeljenje za kulturno nasleđe Ministarstva kulture, omladine i sporta i onda smo zajedno odlučili da se obratimo UNESCO", rekao je Redža.

Projekat "revitalizacije" tvrđave Novo Brdo finansira UNESCO, a kompanija koje je pobedila na tenderu je bila dužna da radove sprovede pod nadzorom profesionalnih zvaničnika Instituta Kosova za zaštitu spomenika.

Međutim, kako prenose mediji, ignorišući svoje obaveze da obaveste to nadzorno telo, oni su 2. septembra angažovali bager koji je počeo rušenje spoljnih zidova tvrđave Novo Brdo.

To je suprotno standardima projekata restauracije lokaliteta kulturne baštine, a nastala je i značajna šteta na tom spomeniku.

Srpska srednjovekovna tvrđava Novo Brdo, nadomak Prištine, koja se rekonstruiše, poslednjih meseci našla se u žiži javnosti, pored ostalog i zbog isticanja kosovske zastave i održavanja katoličke mise.

Reč je o srednjovekovnom gradu iz 14. veka, koji je izgrađen da bi se zaštitilo već postojeće rudarsko naselje, zbog čega postaje vrlo značajno urbano središte.


PROČITAJTE I:

KATOLIČKA MISA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI 

SANU: ZAUSTAVITI KRAĐU ISTORIJE NA KiM


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.