Identitet u amanet
identitet u amanet/30.09.2019.

Šljivovica domaćin 12. Rakijade

identitet-u-amanet
  • TO Zlatibor
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaZlatiborsko selo Šljivovica bilo je domaćin popularne "Rakijade" po dvanaesti put. Sajam domaće rakije i proizvoda od voća u selo prepoznatljivog naziva tradicionalno je privukao veliki broj gostiju, ljubitelja dobre domaće rakije i radoznalih turista. Kao i prethodne godine Rakijada se održava u jesenjem terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva i vremenom kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju.

Program sajma počeo je u subotu 28. septembra, kada je na zlatiborskom Kraljevom trgu u 10 časova, označen je početak 12. šljivovačke rakijade degustacijom najboljih prošlogodišnjih rakija, a nastavljen je sledećeg dana u porti ispred crkve Svete Marije Magdalene u Šljivovici. Sajam rakije svečano je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović potpaljivanjem kazana – čučavca i u svom govoru podsetio na značaj očuvanja tradicionalne proizvodnje rakije i brendiranja zlatiborske Šljivovice, kojim opština Čajetina već duži niz godina daje svesrdnu podršku. 

Program je nastavljen nastupima kulturno-umetničkih društava, izvornih pevačkih grupa i trubačkog orkestra, a u okviru manifestacije organizovana su i nadmetanja u pripremanju pite savijače i recitovanju zdravica. Kulturno-umetnički program na Rakijadi bio je prava prilika da se dodele i nagrade za najlepšu čobanicu, najuređenije dvorište i najuređeniji voćnjak, a za to vreme posetioci su imali priliku da uživaju  u degustaciji i ocenjivanju ovogodišnjih najboljih rakija.

Na ocenjivanje u okviru ovogodišnje rakijade prispelo je 118 uzoraka domaće rakije, a nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama: rakija od šljive - Šljivovica - u kategorijama velika zlatna medalja i zlatna medalja, kao i specijalne rakije.


PROČITAJTE I:

UŽIČKA SVADBA - POD KONCERTNOM PALICOM ČAUŠA


Specijalne rakije – zlatna medalja

1. Andrija Korićanac – Lađevci
2. Boban Mladenović – Aranđelovac
3. Velimir Melentijević Zubin Potok

Zlatna medalja
1. Predrag Milinković – Šljivovica
2. Ninčić Zoran – Branešci
3. Prvoslav Stanić – Šljivovica


Velika zlatna medalja
1. Dobrisav Janjić – Tripkova
2. Stojan Tasić – Aranđelovac
3. Goran Jaraković - Bioska

Organizatori manifestacije su kao i prethodnih godina: opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski Eko Agrar i Mesna zajednica Šljivovica.


Tekst je deo projekta “Digitalna razglednica Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.