Identitet u amanet
identitet u amanet/24.08.2019.

Sabor na Cigli: Sećanje na pale ratnike

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPovodom godišnjice sećanja na pale ratnike avgusta 1914. godine, kod spomenika na Cigli u Jablanici 25. avgusta 2019. godine sa početkom u 12 časova biće održan Narodni sabor uz umetnički program „Sećanje kao zaloga za budućnost".

U početnim operacijama Prvog svetskog rata, isturene jedinice Užičke vojske su prešle graničnu liniju 8. avgusta, a zatim su posele položaje na liniji Vardište – Stolac – Orline – Metaljka a zapadno i položaje Vranovina, Paštan brod, Vihor odera. U to vreme je 5. kadrovski puk iz Limskog odreda poseo Bujak u neposrednoj blizini ušća Lima.

Šesta austro-ugarska armija je prešla u napad 15.avgusta i posle dvodnevnih borbi potisnute su crnogorske i srpske jedinice koji su ranije prešli granicu.

U naredena četiri dana srpske i austro-ugarske jedinice su vodile teške borbe. Šesnaesti korpus je 19.avgusta glavninom izbio na Lim kod Rudog, a pomoćnim snagama ušao u Pljevlja. Kada je izvešten da su delovi ovog korpusa prešli na desnu obalu Ustibarske reke, a uočavajući nadmoćnost snaga koje napadaju Rudo, komandant Limskog odreda je predveče toga dana odlučio da svoje delove iz rejona Rudog postupno povuče ka Priboju i karauli Crni vrh.

Foto: zlatibor.tv

Po prelasku Lima, glavnina 16. korpusa je nastupala delom snaga uz reku, a delom preko Sokolovića ka Vardi. Limski odred se pod borbom povlačio ka Cigli i Crnom vrhu, na pravcu Priboj – Čajetina.

Glavna bitka se povela na Bijelog glavi u blizini karaule Cigla gde je odbranom komandovao major Vasilije Luković. Bolje opremljene i brojnije jedinice 16.korpusa su 22.avgusta uspele da posle žestokih borbi predveče toga dana potisnuo Limski odred na položaje Lisa – Tornik. U ovom boju je poginuo i major Vasilije Luković.

No, slom 5.armije je zaustavio dalje nastupanje trupa 6.armije, koja je 23.avgusta prešla u povlačenje na levu obalu Drine.

2014. godine u sklopu obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata opština Čajetina je podigla spomen obeležje na bregu Bjela glava, palim borcima Limskog odreda Užičke vojske koji su se 22.avgusta borili sa jedinicama 16.korpusa Austro-Ugarske 6.armije. Spomen obeležje je izgrađeno po idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića.


Tekst je deo projekta “Digitalna razglednica Čajetine” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.


PROČITAJTE I:

PRVI SVETSKI RAT - SLAVA NAŠIM PRECIMA!


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.