Identitet u amanet
identitet u amanet/16.11.2021.

Raskoš folklora u Narodnom pozorištu| FOTO

identitet-u-amanet
  • Promo / Ansambl SLASK
  • Promo / Ansambl SLASK
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u 19 časova Ansambl SLASK i Ansambl KOLO održaće prvi u nizu nastupa u okviru projekta ”FOLK_Like it” čiji je cilj da predstavi kulturu kroz igru i pesmu. Kao ogledalo kulture i nacionalnog identiteta, u sklopu ovog događaja, Ansambl SLASK prirediće izložbu tradicionalnih kostima. 

Spektakularni scenski kostimi su upravo ono što će približiti raskoš i specifičnost poljske kulture, a njihova raznovrsnost prikazana u kontekstu kostima koje će prikazati partnerski ansambli predstavljaće svojevrstan međukulturni dijalog.

„FOLK_Like it“ je najnoviji projekat jedne od najvećih poljskih kulturnih institucija – Ansambla narodnih igara i pesama SLASK pod vođstvom Stanislava Hadine. Projekat uključuje realizaciju nastupa Ansambla narodnih igara i pesama SLASK u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj, a koji će se izvoditi u kombinaciji s nastupima ansambala iz partnerskih zemalja u okviru projekta.

Još jedna komponenta međunarodnog kulturnog dijaloga biće razgovori tokom koncerata i izložbi. Ovi susreti značajni su u kontekstu formiranja i učvršćivanja svesti publike o ulozi i misiji ansambala narodnih igara i pesama kao kulturnih institucija koje vode računa o očuvanju nacionalnog nasleđa u oblasti narodne kulture.

U okviru repertoara posebno aranžiranog za projekat „Folk. Like it!“, Ansambl SLASK je sabrao zbirku igara i pesama koje već skoro 70 godina grade međunarodni umetnički brend.

Uz njih, Ansambl KOLO će da prikaže naše igračko nasleđe te pored “Igara iz Srbije”, izvešće “Bunjevačke igre”, kao i “Starobosansko nemo kolo iz Glamoča” - koreografiju koja uvek ostavi poseban utisak zbog svoje specifičnosti u pogledu izvođenja. Sam kraj koncerta ostavljen je za koreografiju pod nazivom “Dubočke kraljice”, igru iz Istočne Srbije koja u sebi nosi elemente ritualnih praksi tog podneblja.


PROČITAJTE I: 

TAMBURAŠI KAO DEO KULTURNOG NASLEĐA (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.