Identitet u amanet
identitet u amanet/16.11.2021.

Raskoš folklora u Narodnom pozorištu| FOTO

identitet-u-amanet
  • Promo / Ansambl SLASK
  • Promo / Ansambl SLASK
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u 19 časova Ansambl SLASK i Ansambl KOLO održaće prvi u nizu nastupa u okviru projekta ”FOLK_Like it” čiji je cilj da predstavi kulturu kroz igru i pesmu. Kao ogledalo kulture i nacionalnog identiteta, u sklopu ovog događaja, Ansambl SLASK prirediće izložbu tradicionalnih kostima. 

Spektakularni scenski kostimi su upravo ono što će približiti raskoš i specifičnost poljske kulture, a njihova raznovrsnost prikazana u kontekstu kostima koje će prikazati partnerski ansambli predstavljaće svojevrstan međukulturni dijalog.

„FOLK_Like it“ je najnoviji projekat jedne od najvećih poljskih kulturnih institucija – Ansambla narodnih igara i pesama SLASK pod vođstvom Stanislava Hadine. Projekat uključuje realizaciju nastupa Ansambla narodnih igara i pesama SLASK u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj, a koji će se izvoditi u kombinaciji s nastupima ansambala iz partnerskih zemalja u okviru projekta.

Još jedna komponenta međunarodnog kulturnog dijaloga biće razgovori tokom koncerata i izložbi. Ovi susreti značajni su u kontekstu formiranja i učvršćivanja svesti publike o ulozi i misiji ansambala narodnih igara i pesama kao kulturnih institucija koje vode računa o očuvanju nacionalnog nasleđa u oblasti narodne kulture.

U okviru repertoara posebno aranžiranog za projekat „Folk. Like it!“, Ansambl SLASK je sabrao zbirku igara i pesama koje već skoro 70 godina grade međunarodni umetnički brend.

Uz njih, Ansambl KOLO će da prikaže naše igračko nasleđe te pored “Igara iz Srbije”, izvešće “Bunjevačke igre”, kao i “Starobosansko nemo kolo iz Glamoča” - koreografiju koja uvek ostavi poseban utisak zbog svoje specifičnosti u pogledu izvođenja. Sam kraj koncerta ostavljen je za koreografiju pod nazivom “Dubočke kraljice”, igru iz Istočne Srbije koja u sebi nosi elemente ritualnih praksi tog podneblja.


PROČITAJTE I: 

TAMBURAŠI KAO DEO KULTURNOG NASLEĐA (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box