Identitet u amanet
identitet u amanet/27.07.2018.

Proslava dana Muzeja Sirogojno

identitet-u-amanet
  • sirogojno.rs
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno biće održana svečanost povodom dana Muzeja i muzejske slave Ognjene Marije, 30. jula.

Svečanost počinje u 15 časova otvaranjem izložbe skulptura „Drvo u rezovima vremena“ autora Miloša Kneževića. Nakon toga, od 16 časova biće održan koncert Biljane Krstić i grupe „Bistrik“.

"Staro selo" je muzej na otvorenom u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi brdsko - planinskih predela dinarske regije.

Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela.Spomenički kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom "Staro selo" 1983. godine stavljen je pod zaštitu zakona kao kulturno dobro - spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Komisija koju je oformila Vlada Republike Srbije i Nacionalni savet za kulturu prepoznala je značaj posla kojim se ova institucija bavi, pa je 2013. godine Muzej proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

U cilju održanja temeljnog nastojanja za očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa u kategoriji edukacija i podizanje svesti, Muzej je dobio posebno priznanje žirija Evropske unije u oblasti kulturnog nasleđa 2012. godine za projekat „Kuće Zlatibora od XIX veka do danas“.

PROČITAJTE JOŠ: PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box