Identitet u amanet
identitet u amanet/27.07.2018.

Proslava dana Muzeja Sirogojno

identitet-u-amanet
  • sirogojno.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

U muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno biće održana svečanost povodom dana Muzeja i muzejske slave Ognjene Marije, 30. jula.

Svečanost počinje u 15 časova otvaranjem izložbe skulptura „Drvo u rezovima vremena“ autora Miloša Kneževića. Nakon toga, od 16 časova biće održan koncert Biljane Krstić i grupe „Bistrik“.

"Staro selo" je muzej na otvorenom u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi brdsko - planinskih predela dinarske regije.

Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela.Spomenički kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom "Staro selo" 1983. godine stavljen je pod zaštitu zakona kao kulturno dobro - spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Komisija koju je oformila Vlada Republike Srbije i Nacionalni savet za kulturu prepoznala je značaj posla kojim se ova institucija bavi, pa je 2013. godine Muzej proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

U cilju održanja temeljnog nastojanja za očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa u kategoriji edukacija i podizanje svesti, Muzej je dobio posebno priznanje žirija Evropske unije u oblasti kulturnog nasleđa 2012. godine za projekat „Kuće Zlatibora od XIX veka do danas“.


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.


PROČITAJTE JOŠ: PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.