Identitet u amanet
identitet u amanet/4.08.2019.

Pola veka "Levačkog sabora"

identitet-u-amanet
  • Aleksandar Todorović / Wikipedia / Manastir Kalenić
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU porti manastira Kalenić kod Rekovca sinoć je svečano otvoren 50. sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je prilikom otvaranja sabora, rekao da „manifestacije koje čuvaju kulturno nasleđe našeg naroda, a dožive 50. izvođenje, zaslužuju dubok naklon i veliko poštovanje“.

„Sve ono što na ovaj način iskazano traje pet decenija, jeste jedna nesvakidašnje dobra i vredna stvar. U onoj meri u kojoj znamo da čuvamo svoju kulturu, sećanje, tradiciju i istoriju, u toj meri zaslužujemo da postojimo na svirepoj istorijskoj sceni. Brojni naši preci, zahvaljujući kojima uživamo slobodu, utkali su svoja znanja, napore, entuzijazam i optimizam u ideju srpske kulture i države, prosperiteta i napretka. Zato je naša obaveza za očuvanje srpske kulture mnogo veća nego što izgleda na prvi pogled“, rekao je Vukosavljević.

On je rekao da srpska kultura pripada svakom Srbinu koji je živeo na ovim prostorima bez obzira na oblik političkog uređenja koji danas vlada u ovom regionu.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević uručio je povelje „Brativoje Marković“, za doprinos razvoju Levačkog sabora, ministru kulture Vukosavljeviću i vladiki šumadijskom Jovanu.

Danas je saborovanje nastavljeno svetom liturgijom u manastirskoj crkvi, koju je, po tradiciji, služitio vladika Jovan.Nakon defilea i takmičenja kulturno umetničkih društava, održaće se izbor za najlepšu devojku sabora, najdužu pletenicu, najduži brk i najlepšu žensku i mušku narodnu nošnju. Takođe danas, sledi otvaranje izložbe radova s likovne kolonije „Kalenić 2019", izložbe domaće radinosti Udruženja „Zlatne ruke“ Levča“, pripremanje i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata i takmičenje zdravičara.

Program na letnjoj pozornici kraj Kaleničke reke, u okviru koga će biti izabrana najlepša saborica, najbrk, najduže pletenice i najlepše muške i ženske narodne nošnje počinje u 13 sati.

Tom prilikom pojedincima i institucijama koje su dale doprinos kulturi i razvoju levačkog sabora biće dodeljena i povelja „Brativoje Marković“ ustanovljena 2006. godine u znak sećanja na sakupljača narodnih umotvorina.


PROČITAJTE I:

NOVO BRDO, KOSOVO: KATOLIČKA MISA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.