Identitet u amanet
identitet u amanet/29.08.2019.

Podsećanje na zaboravljeni beogradski dvor

identitet-u-amanet
  • Muzej primenjene umetnosti
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: MPUMuzej primenjene umetnosti u Beogradu i Muzej grada Beograda priređuju, kao zajednički projekat, izložbu "Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor" koja će biti otvorena večeras u 19 sati u Muzeju primenjene umetnosti. 

Stari konak je oko 1840. godine, kao svoju porodičnu kuću podigao ustavobranitelj Stojan Simić. Knez Aleksanar Karađorđević je ovo zdanje 1845. učinio vladarskim rezidencijalnim objektom, a tu namenu ono će zadržati i pod vladarima iz dinastije Obrenović. Nakon dinastičkog prevrata u Srbiji, zdanje je porušeno u avgustu 1904. godine.Stari konak je sravnjen sa zemljom kako ne bi ničime podsećao na vladarsku porodicu Obrenović i poslednje izdanke ove loze, kralja Aleksandra i kraljicu Dragu, koji su u njemu u Majskom prevratu ubijeni i bačeni kroz prozor.

Zato će izložba "Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor" biti svojevrsna "rekonstrukcija" ovog zdanja, ali i života u njemu.Istorijat Starog konaka, s fokusom na poslednji period njegovog postojanja, na izložbi je predstavljen fotografijama dvorskih enterijera i upotrebno-dekorativnih predmeta koji su ih oblikovali, a koje se danas čuvaju u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja grada Beograda i Zavičajnog odeljenja Biblioteke grada Beograda.

Budući da je Stari konak porušen, a najveći deo predmeta nakon toga otuđen putem aukcijskih prodaja, fotografije s kraja 19. i početka 20. veka, čiji su autori Milan Jovanović i Ljubiša Đonić, predstavljaju jedini vizuelni trag o izgledu i sadržaju ovog zdanja i, ujedno, najvalidnije svedočanstvo njegove istorijske prisutnosti.

Pored 64 fotografije, izloženi su i originalni predmeti iz Starog konaka kojima je do danas sačuvan trag –  delovi salona kralja Aleksandra Obrenovića, koji se čuvaju u manastiru Vraćevšnici, a koji se ovom prilikom ekskluzivno predstavljaju prestoničkoj publici, i srebrna žardinijera kralja Milana, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije.

Poseban kuriozitet predstavljaju dva predmeta koja upućuju na tragičnu završnicu poslednjeg vladarskog para iz dinastije Obrenović, a koja se odigrala u ovom zdanju –  ključ od prostorije u kojoj su se krili, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije, i zavesa s tragovima krvi kralja Aleksandra i kraljice Drage, iz kolekcije Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Namera dve institucije je da premijernim izlaganjem i publikovanjem fotografija, kao i retkih sačuvanih predmeta vezanih za Stari konak, ukažu na nestale, zaboravljene i otuđene delove naše pokretne i nepokretne baštine, i da skrenu pažnju stručne i šire javnosti na ova ključna  pitanja zaštite i čuvanja kulturnog nasleđa.

Autori izložbe su istoričar umetnosti Dejan Vukelić, kustos-muzejski savetnik MPU Jelena Perać i viši kustos Muzeja grada Vladimir Tomić.

Izložba će biti otvorena do 25. septembra, a stručno vođenje najavljeno je za 19. septembar u 18 sati.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.