Identitet u amanet
identitet u amanet/13.07.2019.

Otvorene dve najstarije piramide u Egiptu

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaEgipat je danas otvorio za posetioce dve najstarije piramide koje se nalaze oko 40 kilometara južno od Kaira, prvi put od 1965. godine.


Ministar za antikvitete Kaled el Anani izjavio je danas i da su egipatski arheolozi u kraljevskoj nekropoli Dahšur pronašli kolekciju kamenih, glinenih i drvenih sarkofaga, od kojih neki sadrže mumije.

On je dodao da su pronađene i drvene pogrebne maske i instrumenti za sečenje kamena, koji datiraju iz kasnog perioda, odnosno od 664. do 332. godine pre nove ere.

U oblasti nekropole Dahšur nalaze se piramide koje se smatraju najstarijim, kao što su Sneferuova savijena piramida i Crvena piramida.Danas otvorena piramida "Bent" građena je za faraona Sneferu kao 101 metarska struktura, što predstavlja ključni korak u evoluciji izgradnje piramide.

Turisti će sada moći da se spuste niz uski tunel dugačak  79 metara od otvorenog ulaza na severnoj strani piramide, da bi došli do dve komore duboko u strukturi piramide stare 4600 godina.

Oni će takođe moći da uđu u susednu 18-metarsku "sporednu piramidu", koja je, pretpostavlja se, građena za Sneferuovu suprugu Hetefere, koja je otvorena prvi put od svog iskopavanja 1956. godine.

Piramida "Bent" je jedna od dve koja je izgrađena za faraona Sneferu u Dahshuru, na južnom kraju nekropole Memfisa koja počinje u Gizi. Njegov izgled je neobičan. Prvih 49 metara izgrađeni su pod strmim uglom od 54 stepena, pre nego što se sužavaju u gornjem delu. Ugaoni oblik je u kontrastu sa ravnim stranama Sneferuove Crvene piramide, samo na severu, u prvoj staroj egipatskoj piramidi i sledećem koraku prema Velikoj piramidi u Gizi.Egipat radi na maksimalnom podizanju publiciteta zbog svojih novih istorijskih otkrića u nadi da će oživeti razoreni sektor turizma koji se i dalje oporavlja od nemira iz 2011. kada je srušen dugogodišnji autokrata Hosni Mubarak.

Novootvorena lokacija se nalazi u otvorenoj pustinji, i do sada je privlačila mali broj posetilaca. Njena prednost je što je oslobođena reklama i vreve Gize.

Arheolozi su takođe otkrili obližnju grobnicu Sa Eseta, nadzornika piramida u Srednjem kraljevstvu, koji je zatvoren od svog iskopavanja 1894. godine i sadrži fino sačuvane hijeroglifske pogrebne tekstove.


PROČITAJTE I:

UNESKO: VAVILON NA LISTI SVETSKE KULTURNE BAŠTINE

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.