Identitet u amanet
identitet u amanet/19.11.2019.

Meksički kodeksi: uspomene i saznanja

identitet-u-amanet
  • Institut Servantes u Beogradu
Autor fotografije:
Kaleidokop media Vodeći publiku na jedinstveno putovanje kroz daleku prošlost Meksika, izložba fotografija „Meksički kodeksi: uspomene i saznanja“ biće otvorena u utorak, 19. novembra u 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu.

Od zagonetnih pretkolonijalnih spisa preko botaničkih saznanja do društvenog uređenja, Meksički kodeksi predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora koji nas približava drevnim kulturama sa tog područja.

Foto: Pixabay / Astečki kalendar

Kada je 1997. godine Unesko osnovao registar „Pamćenje sveta“, među prvim upisima našli su se upravo ovi kodeksi, što dodatno govori o njihovom značaju za celo čovečanstvo. Oni se danas čuvaju u Nacionalnoj biblioteci za antropologiju i istoriju u Meksiko Sitiju, a beogradska publika moći će sa njihovim sadržajem i značajem da se upozna kroz izložbu fotografija koju organizuje Ambasada Meksika u Srbiji.

Meksičke kodekse čine 93 originalna dokumenta i 68 faksimila. Iako većina spisa potiče iz 16. veka, čak i danas mnoga društva posežu za njima kao za istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta.

Foto: Institut Servantes 

Uoči otvaranja izložbe, sa početkom u 19 časova, u Svečanoj sali Instituta Servantes biće predstavljen „Osnovni navatl (astečko) – srpski rečnik“ Igora Seke, koji je objavila izdavačka kuća Prometej. Navatl, odnosno astečki jezik, bio je rasprostranjen širom Meksika sve do uništenja Astečkog carstva. Danas ga i dalje aktivno govori više od milion i po ljudi, a iz tog jezika poreklo vode neke od širom sveta rasprostanjene reči kao što su čokolada, kakao, čili, avokado…

O pomenutom rečniku ovom prilikom govoriće dr Slobodan Novokmet iz izdavačke kuće Prometej i dr Mladen Stajić, prijatelj autora. Nakon toga, izložba „Meksički kodeksi: uspomene i saznanja“ biće svečano otvorena u galeriji Instituta Servantes, uz stručno vođenje kroz postavku i nekoliko tradicionalnih meksičkih iznenađenja.

Beogradska publika moći će da pogleda izložbu do 1. decembra. Ulaz je besplatan.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA

RAZGLEDNICA IZ VARADERA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.