Identitet u amanet
identitet u amanet/19.11.2019.

Meksički kodeksi: uspomene i saznanja

identitet-u-amanet
  • Institut Servantes u Beogradu
Autor fotografije:
Kaleidokop media Vodeći publiku na jedinstveno putovanje kroz daleku prošlost Meksika, izložba fotografija „Meksički kodeksi: uspomene i saznanja“ biće otvorena u utorak, 19. novembra u 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu.

Od zagonetnih pretkolonijalnih spisa preko botaničkih saznanja do društvenog uređenja, Meksički kodeksi predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora koji nas približava drevnim kulturama sa tog područja.

Foto: Pixabay / Astečki kalendar

Kada je 1997. godine Unesko osnovao registar „Pamćenje sveta“, među prvim upisima našli su se upravo ovi kodeksi, što dodatno govori o njihovom značaju za celo čovečanstvo. Oni se danas čuvaju u Nacionalnoj biblioteci za antropologiju i istoriju u Meksiko Sitiju, a beogradska publika moći će sa njihovim sadržajem i značajem da se upozna kroz izložbu fotografija koju organizuje Ambasada Meksika u Srbiji.

Meksičke kodekse čine 93 originalna dokumenta i 68 faksimila. Iako većina spisa potiče iz 16. veka, čak i danas mnoga društva posežu za njima kao za istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta.

Foto: Institut Servantes 

Uoči otvaranja izložbe, sa početkom u 19 časova, u Svečanoj sali Instituta Servantes biće predstavljen „Osnovni navatl (astečko) – srpski rečnik“ Igora Seke, koji je objavila izdavačka kuća Prometej. Navatl, odnosno astečki jezik, bio je rasprostranjen širom Meksika sve do uništenja Astečkog carstva. Danas ga i dalje aktivno govori više od milion i po ljudi, a iz tog jezika poreklo vode neke od širom sveta rasprostanjene reči kao što su čokolada, kakao, čili, avokado…

O pomenutom rečniku ovom prilikom govoriće dr Slobodan Novokmet iz izdavačke kuće Prometej i dr Mladen Stajić, prijatelj autora. Nakon toga, izložba „Meksički kodeksi: uspomene i saznanja“ biće svečano otvorena u galeriji Instituta Servantes, uz stručno vođenje kroz postavku i nekoliko tradicionalnih meksičkih iznenađenja.

Beogradska publika moći će da pogleda izložbu do 1. decembra. Ulaz je besplatan.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA

RAZGLEDNICA IZ VARADERA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box