Identitet u amanet
identitet u amanet/2.04.2019.

Međunarodna smotra arheološkog filma

identitet-u-amanet
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaMeđunarodna smotra arheološkog filma,u organizaciji Narodnog muzeja počinje večeras i trajaće do utorka, 9. aprila. Nakon obnove centralne zgrade Narodnog muzeja, Smotra će se ponovo odvijati u muzejskom Atrijumu.


Kao i proteklih godina Narodni muzej u Beogradu smotru organizuje u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima. Ovoga puta uz Narodni muzej su: Ambasada Arapske Republike Egipat, Ruski dom, Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes, Helenska fondacija za kulturu, Mađarski kulturni centar, ambasada Ukrajine, ambasada Belgije kao i samostalni autori iz Škotske, Crne Gore i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Arapska Republika Egipat, čiji filmovi Abu Simbel i Karnak otvaraju ovogodišnju smotru. Uz akcenat na egipatskoj kulturnoj baštini, najavljeno je da će sa otvaranjem XX Međunarodne smotre arheološkog filma, Beogradska mumija ponovo biti trajno izložena u okviru stalne postavke Narodnog muzeja.

U program Smotre, ove godine je uvršten ukupno 42 film iz 12 zemalja – Egipta (5), Rusije (3), Nemačke (2), Italije (4), Španije (4), Ukrajina (1), Belgija (1), Grčke (2), Mađarske (2), Škotske (1), Crne Gore (1), i Srbije (16). Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre biće priređena i izložba fotografija sa fotokonkursa koji je organizovao Narodni muzej Arheološka fotografija – spoj prošlosti i budućnosti.

Filmske projekcije će počinjati svaki danom u 20.00 časova u Atrijumu Narodnog muzeja, a ulaznice se mogu kupiti na muzejskoj biletarnici.

Kompletan program možete pogledati OVDE.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Kaleidoskop media
2.04.2019.

Međunarodna smotra arheološkog filma,u organizaciji Narodnog muzeja počinje večeras i trajaće do utorka, 9. aprila. Nakon obnove centralne zgrade Narodnog muzeja, Smotra će se ponovo odvijati u muzejskom Atrijumu.

User
Miki
2.04.2019.

Kada počinje i do kada traje festival?

Vidi sve komentare
reklama box
reklama box
reklama box