Identitet u amanet
identitet u amanet/21.02.2019.

Kako zaštititi ćirilicu

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Povodom Dana maternjeg jezika, u Ministarstvu kulture i informisanja održan je sastanak između predstavnika Odbora akcije „Negujmo srpski jezik“, pomoćnika ministra Ivane Dedić i posebnog savetnika Dragana Hamovića i Udruženja za zaštitu ćirilice „Dobrica Erić“, među kojima je, pored predsednika Miodraga Kojića, bio i najagilniji aktivista Udruženja, Dejan Matić, jedan od dobitnika novoustanovljenog priznanja „Kulturni obrazac“.


Na sastanku je bilo reči o iskustvima afirmacije ćirilice kao nacionalnog pisma, kao i o potrebi da se konačno donese nova zakonska regulativa u ovoj oblasti. Predstavnici Udruženja izneli su i niz primera dobre prakse.


PROČITAJTE :

O povratku iz Rusije 166. lista Miroslavljevog jevanđelja - DAĆU TI NEŠTO MOJE, ZA NEŠTO TAKOĐE MOJE


Istaknuta je dobra saradnja sa beogradskim Parking servisom, Putevima Srbije, GSP Beograd, a od samostalnih firmi izdvojena je „Skroz dobra pekara“. Pokrenuta je inicijativa da se, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, organizuje edukativna tribina „Građanski aktivizam na zaštiti srpskog ćiriličnog pisma. Primeri iz prakse“.

Podsećamo da je Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika, podnelo predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji je još uvek u proceduri.


PROČITAJTE JOŠ:

Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2018. godini predstavili su projekat “Identitet u amanet”.

Svi tekstovi i video prilozi koje smo emitovali su deo projekta sa ciljem očuvanja kulturne baštine Srbije.POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box