Identitet u amanet
identitet u amanet/20.04.2021.

Izložba Seljak u karikaturi Ježa 1935–1990

identitet-u-amanet
  • Etnografski muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Politika / Etnografski muzej

 

U Etnografskom muzeju u Beogradu, u četvrtak  22. aprila u 12 sati za posetioce će biti organizovano stručno tumačenje izložbe "Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990". 

Kao vodeći satirični časopis na jugoslovenskom prostoru Jež je dugi niz decenija, zajedno sa njemu srodnim zagrebačkim Kerempuhom, ljubljanskom Pavlihom i sarajevskim Čičkom, kreirao i diktirao „puls“ zabavne štampe. Jedan od glavnih likova Ježeve karikature je seljak koga smo pratili dugih pedeset i pet godina tokom kojih se na specifičan način osvrtao na društveno-politička zbivanja u zemlji i svetu.

Postavka publici nudi nostalgično podsećanje na godine u kojima su satira i humor oblikovali jugoslovensku stvarnost, a „Jež” je, kao vodeći satirični časopis na jugoslovenskom prostoru, niz decenija, zajedno s njemu srodnim zagrebačkim „Kerempuhom”, ljubljanskom „Pavlihom” i sarajevskim „Čičkom”, kreirao i diktirao „puls” zabavne štampe.

U periodu od 1935. do 1990. godine objavljeno je 2.650 brojeva sa 1.075 karikatura seljaka – jednog od glavnih likova ovog časopisa, a na ovoj izložbi predstavljen je samo njihov manji deo na kojima se seljak na specifičan način osvrtao na društveno-politička zbivanja u zemlji i svetu.

Prikazane karikature raspoređene su u četiri celine. U prvoj je predratni period tokom koga seljak ismeva svoj težak život, rešava nacionalne probleme u kraljevini i strepi od ratnih pretnji, a drugu čine posleratne godine, koje je seljak obeležio kao junak pun elana, učesnik socijalističke obnove i izgradnje zemlje. Treći segment  je „zlatno doba”, kada u karikaturi dominiraju vedrije teme iz svakodnevice, seljakova opsesija sudnicama i kafanama, sklonost pijačnim prevarama, dok veliku nepoznanicu za seljaka predstavlja ubrzana modernizacija jugoslovenskog društva, da bi u četvrtoj u fokusu bila kriza koja se u poslednjoj posmatranoj deceniji ogleda u sumornim i teškim karikaturama koje su reflektovale ekonomsku i političku krizu.

Kako ističu iz muzeja, postavka ističe značaj karikature kao sažete vizuelne forme izražavanja. Ukazuje na njen teorijsko-metodološki potencijal kao izvora istraživanja, naročito u kulturološkim proučavanjima fenomena odevanja. Ona je, ujedno, i omaž „Ošišanom ježu” koji je od svog prvog broja objavljenog 1935. godine bio i ostao najznačajniji satirični list na ovim prostorima.

Izložbu tumači dr Tatjana Mikulić, autor. U skladu s epidemiološkim merama kojima se propisuje broj posetilaca Etnografski muzej moli sve zainteresovane da se unapred prijave na mejl: mirjana.kraguljac-ilic@etnografskimuzej.rs ili tel. 062/8066-722.


PROČITAJTE I:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - "ĆILIM - PUT NITI"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.