Identitet u amanet
identitet u amanet/21.12.2018.

Formirana baza zaštićenih kulturnih dobara

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Ministarstvo kulture i informisanja je u saradnji s Republičkim geodetskim zavodom formiralo bazu podataka o zaštićenim kulturnim dobrima i ustanovama kulture koja je dostupna na geoportalu "Geosrbija".

To je prvi takav set otvorenih podataka u Srbiji i jedini u oblasti kulture u Evropi, s obzirom da ne postoji u Evropi slučaj da se sve ustanove kulture nađu na jednoj geoprostornoj mapi.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da zemlje sa mnogo razvijenijom kulturnom tradicijom, a pogotovo u oblasti predstavljanja kulturne tradicije, kao što su Italija, Francuska, Nemačka, imaju na sličan način predstavljene podatke kada se radi o velikim muzejima, ali nigde ne postoji kompletan spisak ustanova kulture urađen na ovakav način.

Baza podataka obuhvata nepokretna kulturna dobra na teritoriji Srbije razvrstana u tri seta podataka: nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja, nepokretna kulturna dobra od velikog značaja i zaštićena nepokretna kulturna dobra.


Više o kulturnoj baštini kroz projekat Identitet u amanet Kulturnog centra Kaleidoskop možete čitati OVDE.


Svaki od tri navedena seta podataka, dostavljen od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sadrži naziv nepokretnog kulturnog dobra, kategorizaciju i kratak opis o njegovoj istorijskoj, društvenoj, umetničkoj ili arhitektonskoj važnosti.

Na geoportalu je i mapa 880 ustanova kulture koje su razvrstane u osam setova: arhivi, biblioteke, bioskopi, zavodi za zaštitu spomenika, zavodi za kulturu, muzeji i galerije sa fondom, pozorišta i polivalentni centri za kulturu.

Podaci, dostavljeni od strane Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sadrže naziv ustanove, tip ustanove, podatke o lokaciji, broj telefona, podatke o rukovodstvu, zvanični veb sajt i imejl institucije.

Svi podaci su na četiri jezika - srpskom, engleskom, ruskom i kineskom.

Vukosavljević je naglasio da je to najpotpuniji spisak ustanova kulture i kulturnih dobara u Srbiji i da je to značajan segment nacionalne digitalne infrastrukture.

Pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković je istakao da je Srbija, u procesu digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, ovom mapom sustigla razvijene zemlje Evropske unije.

Cilj je, prema njegovim rečima, da sve što je digitalizovano bude smešteno u informacione sisteme i da oni budu objedinjeni tako da je u završnoj fazi izrada agregatora kulturnog nasleđa - nacionalnog pretraživača svih baza i svih kulturnih dobara, pokretnih i nepokretnih o kojima brinu ustanove kulture, a koji će biti predstavljen početkom sledeće godine.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković rekao je da na ovom projektu sa Svetskom bankom rade nekoliko godina, a intenzivno poslednje tri, dok je izrada geoportala počela pre godinu dana.

On je pomenuo da na nacionalnoj digitalnoj platformi (htttps://geosrbija.rs) postoji ukupno 214 setova podataka koji mogu potpuno besplatno da se koriste.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.