Identitet u amanet
identitet u amanet/17.09.2021.

EXIT nas vodi na neverovatne destinacije

identitet-u-amanet
  • EXIT / Promo Team
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

 

Fondacija EXIT pokrenula je projekat Događaji na neverovatnim destinacijama/ Incredible Destinations Events kako bi se na inovativan način popularizovalo kulturno nasleđe među mladima, a prva emisija sa Bačke tvrđave biće emitovana 21. septembra na Međunarodni dan mir i Dan evropske teritorijalne saradnje.  

Incredible Destinations Events je partnerski projekat Fondacije EXIT i Parka nacionalne baštine u Opustaseru (ONTE) u Mađarskoj, a realizuje se uz podršku Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Foto: Lela Milivojević / Predstavljanje projekta u Segedinu

Na zvaničnom predstavljanju projekta u Segedinu, predsednik Upravnog odbora Fondacije EXIT Ivan Petrović izjavio za Kaleidoskop media da je ideja projekta da se popularizuje kulturna baština među mladima. „Pre svega da je predstavimo i da ih upoznamo sa nekim iskustvima. Naši prijatelji arheolozi kažu da što bolje mladi poznaju kulturnu baštinu, bolje je i čuvaju i vrednuju“, dodaje on.

Pošto je Egzit okrenut mladima, ima milionski broj pratilaca na društvenim mrežama i u realnom životu, kako ističe Petrović, to treba iskoristiti da se „mladima približi sjajno nasleđe koje imamo u okolini, da ga posete, da ga vrednuju i da se uključe“.

Foto: Lela Milivojević / Predstavljanje projekta u Segedinu

Ovaj sjajan projekat će na inovativan način predstaviti svetu atraktivne turističke destinacije kroz fuziju kreativnih industrija i kulturnog nasleđa pograničnog regiona Mađarske i Srbije.

Prva u nizu je Bačka tvrđava, prelepo srednjovekovno utvrđenje, lokacija na kojoj je snimljena specijalna emisija „Mirna Bačka“ čiji su gosti cenjeni muzičari iz regiona: Lajko Felix, Marko Louis, Mile Kekin i Rambo Amadeus, dok je domaćin specijalnog programa Bojan Ivković, muzičar, perkusionista, voditelj i glumac.

Foto: EXIT / Mile Kekin

Emitovanjem njihovih koncerata preko društvenih mreža doprinosi se, kako je istakao Petrović, razvoju novog vida turističke promocije regiona, a sve u cilju povećanja broja posetilaca, te ekonomske i socijalne održivosti.

Foto: EXIT / Rambo Amadeus

Emisija „Mirna Bačka“ će biti emitovana 21. septembra u 20.21 na zvaničnim Facebook i YouTube stranicama Fondacije EXIT i EXIT festivala, kao i na veb platformi incredibledestinations.events.

Foto: EXIT / Lajko Felix

Pored Bačke tvrđave, emisija ima u fokusu i druge znamenitosti samog Bača i okoline, kao i temu zajedničke promocije mira u regionu koji EXIT kroz svoj aktivizam promoviše već više od 20 godina.

Foto: EXIT / Marko Luis

Bojan Ivković, domaćin specijalnog programa „Mirna Bačka“, podelio je svoje impresije sa snimanja: „Ogromno je zadovoljstvo što smo imali priliku da na ovom prostoru, koji je u prošlosti imao toliko toga da ispriča, a danas se tako malo o njemu zna, napravimo nešto u čemu će buduće generacije moći da uživaju, i da popularišemo kroz našu viziju tog mesta nešto što će ih zaintrigirati da posete Bačku tvrđavu. Divno je što ovaj prelep prostor inspiriše svakog od umetnika koji su prošli kroz našu emisiju. Čak i ovog puta, Bač je nadahnuo svakoga od nas, a muzika koje je proizašla iz ovog zajedničkog druženja nešto je potpuno autentično, jedinstveno i originalno i premijerno izvedeno u ovakvom formatu“.


PROČITAJTE I:

STEFAN MILENKOVIĆ I NELE KARAJLIĆ NA TAŠU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.