Identitet u amanet
identitet u amanet/16.10.2018.

Dan nematerijalnog nasleđa u Etnografskom

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Etnografski muzej u Beogradu danas i sutra organizuje programe u cilju promovisanja značaja očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa kao dela „živog nasleđa“ Srbije.

U sredu 17. oktobra 2018. godine Centar za nematerijalno kulturno nasleđe će od 12 do 15  časova, organizovati razgovor sa stručnjacima i uz odabrane filmove, video materijale i fotografije, predstaviti elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Posetioci će biti u prilici i da se upoznaju sa načinom na koji segmenti nasleđa prepoznati kao nematerijalno nasleđe, mogu postati deo Nacionalnog registra.

Autori izložbe „To smo mi – najstarija zanimanja“, će od 13 časova uz stručno vođenje kroz izložbu, predstaviti deo nasleđa iz oblasti zanatskih znanja i veština, običaja i verovanja, koji su ukorenjeni u tradiciji, očuvani do danas i čine deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:

ISPOVEST JURODIVOG POKAJNIKA

UZMI ME ZA KUMA - POZIV MLADENCIMA

GLAMUR KRALJEVSKE SVADBE IZ 1922.


U Manakovoj kući će otvaranjem izložbe radova nastalih tokom Škole ručnog tkanja 2017/2018, u utorak 16. oktobara u 19 časova biti predstavljen deo aktivnosti koje se u ovom prostoru realizuju na očuvanju tradicionalnih zanatskih znanja, a u sredu 17. oktobra od 17 do 20 časova će biti organizovana Radionica ručnog tkanja.

Etnografski muzej u Beogradu se ovim programom pridružuje inicijativi regionalne organizacije IKOM-a za Jugoistočnu Evropu da 17. oktobar, kada je 2003. godine UNESKO usvojio Konvenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, bude proglašen međunarodnim danom nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Posetiocima će 17. oktobra 2018. godine biti omogućen besplatan ulaz u Etnografski muzej i Manakovu kuću.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box