Identitet u amanet
identitet u amanet/31.07.2019.

Antika fest u avgustu u Zaječaru

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaFestival Antičke drame biće održan u Zaječaru od 28. do 30 avgusta, a manifestacija na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana okupiće oko 60 umetnika i stručnjaka iz različitih oblasti kulture.

Govoreći o ideji i programu festivala „Antika fest“, osnivač i umetnički direktor manifestacije Nebojša Bradić istakao je da će on imati nekoliko programa koji se prepliću, jer kako je naveo, svi ističu koliko je važno da kultura opstane uprkos nasilju koje se svakodnevno događa.

Tokom trodnevnog trajanja Festival će okupiti oko 60 učesnika sa ciljem da povežu savremeno stvaralaštvo sa nematerijalnim kulturnim nasleđem. „Antika fest“ biće održan pod sloganom „Umetnost sećanja“, a direktor festivala kao posebnu vrednost ističe autentičnost lokalcije na kojoj će on biti održan.Publika će imati priliku da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest“.

Na programu će biti i „Opsada i pad Konstantinopolja“ po tekstu Mihajla Kritovula, u adaptaciji Gorana Markovića, u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“. Goran Marković istakao je da su prava antička remek-dela zapravo savremeni tekstovi.

„Prosto je nevereovatno koliko su neke stvari koje su zabeležene pre nekoliko hiljada goda i danas u žiži, dešavaju nam se. Naročito kada je u pitanju nasilje, ratovi i stvari koje ljudi trpe“, rekao je Marković. „Koliko god paradokslano to zvučalo, antika je naša budućnost“, zaključio je Marković.Publika u Zaječaru imaće prilike da vidi i Homerovu „Odiseju“, u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, u produkcija Akademije umetnosti iz Tuzle. U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu učestvovaće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame „Car i Galilejac“ Henrika Ibzena, u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, kao i knjiga „Metaarheologija“ Staše Babić, u izdanju „Klija“.

„Antika fest“ organizuju Pozorište „Zoran Radmilović“ i Udruženje „Dunavfest“, u saradnji sa Narodnim muzejom u Zaječaru. Direktor pozorišta „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić istakao je da će upravo taj festival biti motiv da svake sezone stave na reprertoar jednu antičku dramu.

„Antika fest“ je osnovan 2012. godine sa ciljem da antičko nasledje učini vidljivijim i da ga oživi u carskoj palati Feliks Romulijana, a ove godine održava se posle nekoliko godina pauze.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.