Identitet u amanet
identitet u amanet/18.11.2019.

Albanski spot na grobovima monaha SPC

identitet-u-amanet
  • Eparhija raško-prizrenska
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaImajući u vidu informacije više medija i video-snimka kosovske pevačice Albane Azizi na temeljima hrama Sv. Nikole u Novom Brdu, uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja Eparhija raško-prizrenska je večeras izrazila oštar protest. Kako se navodi u saopštenju Eparhije, koje u celosti prenosimo, prostor tvrđave Novog brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Sv. Nikole, drevni hram srpskih pravoslavnih mitropolita novobrdskih, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SZZ.

Kontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole (neovlašćeni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Zato Eparhija raško-prizrenska kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone ima obavezu da što hitnije ovo pitanje pokrene u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi resorni kosovski ministri za kulturu i prostorno planiranje, koji su uz šefove EU kancelarije i Misije OEBS-a takođe članovi ovog tela, čiji je inače zadatak da se brine o zaštiti ovih zona i poštovanju zakona.

Očigledno za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske Pravoslavne Crkve, što je eksplicitno sankcionisano članom br. 6 odnosno 6.3 pomenutog Zakona koji između ostalog ograničava aktivnosti koje su u domenu javnih skupova, rekreacije ili zabave.

Takođe, snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji, potogovo u specijalnij zaštićenoj zoni direktno je u suprotnosti sa članom 3 ovog zakona koji insistira da je cilj specijalnih zaštićenih zona između ostalog da spreče aktivnosti koje su u suprotnosti sa objektima koji treba da budu zaštićeni, obezbeđujući najbolje moguće uslove za harmoničan i održaiv razvoj zajednica koji žive na tom prostoru.Kao i snimanje jednog isto tako skarednog spota u hramu Sv. Nikole u Prištini pre nekoliko godina, koji je nažalost prošao bez ikakve reakcije kosovskih institucija, i ovaj slučaj je pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenim zonama, a ovde konkretno prema arheološkom nalazištu iz Srednjeg veka i jednom hrišćanskom verskom objektu koji je od posebnog značaja posebno za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, što je, uostalom, i razlog zašto je Novo Brdo stavljeno na spisak Specijalnih zona.

U tom kontekstu Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona. Eparhija će na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji. Eparhija bi, uostalom, na isti način reagovala i na bilo kakav sličan način profanacije objekata drugih verskih i etničkih zajednica na ovom prostoru.

O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine). Nažalost, kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA O NOVOM BRDU:

ZABRINUTOST ZA SPOMENIKE NA KOSOVU

SANU: ZAUSTAVITI KRAĐU ISTORIJE NA KOSOVU I METOHIJI

KATOLIČKA MISA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.