Fotografija
fotografija/30.10.2016.

Belgrade Raw: Srbija kroz objektiv

fotografija
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Izložba fotografija foto kolektiva Belgrafe Raw nastalih tokom projekta ovogodišnjeg ciklusa Serbia Raw otvorena je u prostoru Magacina u Kraljevića Marka.
Belgrade Raw je do sada posetio devet gradova u Srbiji, a ovogodišnjim gostovanjima u Novom Pazaru, Nišu i Zrenjaninu, članovi kolektiva razmenili su svoja dosadašnja iskustva i stečena znanja i upoznali se sa akterima i prilikama lokalnih fotografskih scena. Tokom trajanja radionica učesnici su imali priliku da se kroz praktičan rad upoznaju sa načinom funkcionisanja Belgrade Raw kolektiva, ali i da se sami oprobaju u zajedničkom radu, kroz koji su i nastali fotografski složaji prikazani na ovogodišnjoj izložbi. 
Način na koji kolektiv "Belgrade raw" kreira svoju estetiku prepoznatljiv je i van Beograda i sinonim je za aktivno beleženje svakodnevice života grada čime se kreira jedinstveni foto arhiv kao gradska razglednica i alternativa stereotipnom predstavljanju života u našoj sredini.
Sa željom da se slična ideja prenese i na još nekoliko gradova u Srbiji i da se upoznaju slične prakse, foto kolektiv organizuje foto sajam i radionice, koji će biti podrška i prvi korak u formiranju jedinstvene mreže fotografa i foto kolektiva koji neguju sličnu estetiku u svom radu. Osnovna ideja jeste istraživanje mogućnosti fotografije kao medija za pričanje priče, kreiranje lokalnih i zajedničkih narativa i povezivanje umetničkog delovanja sa društvenim promenama i stanjem zajednice. U saradnji sa lokalnim partnerima članovi kolektiva razmenjuju znanja, upoznaju se sa akterima drugih fotografskih scena i kreiraju prostor za buduće saradnje. Uspostavljanjem pomenute saradnje osnažuju se pojedinci i kolektivi, zajednički formirajući predstavnike jedinstvene pristupa ovoj oblasti. Na radionicama, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa načinom rada Belgrade Raw kolektiva, ali i da na neposredan način steknu znanja o aktuelnim svetskim praksama u ovoj oblasti. Kroz praktični deo radionica nastaće radovi koji ukupno formiraju nesvakidašnji pregled današnjeg života u Srbiji.

Značaj projekta za zajednicu

Afirmacija fotografije u kontekstu naše tradicije i kulture, kroz sučeljavanje ovdašnjih ustaljenih ideja i praksi sa savremenim svetskim praksama i konceptima. Baštinjenje fotografskog nasleđa, podizanje svesti o važnosti fotografskog medija, oživljavanje fotografske scene van Beograda, povezivanjem više gradova iz različitih regiona na temu iskrenog i ličnog beleženja života i atmosfere grada. Podizanje nivoa svesti o važnosti identiteta jednog mesta i njenih stanovnika. Na taj način se istovremeno gradi aktivan odnos i pokreće određena vrsta "dijaloga" sa nasleđenim i stereotipima u nastajanju.
Ove godine posetiocima izložbe biće dostupan i uvid u ostatak bogatog materijala koji je prikupljen i nastao prilikom radionica, a koji nije ušao u finalne složaje, kao i mogućnost da sami iskuse delić procesa samih radionica, odnosno da od ponuđenog materijala samostalno ili uz uputstva i moguću konsultaciju sa članovima kolektiva naprave sopstvene složaje u formi knjižice koju potom mogu poneti sa sobom.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box