Fotografija
moja-kafica
moja-kafica
fotografija/23.11.2016.

Izložba Press photo Srbija

fotografija
  • Marko Đurica
  • Braca Nadezdic
  • Fadil Šarki
  • Igor Čoko
  • Marija Janković
  • Marko Đurica
  • Petar Marković
Autor fotografije:

Uručenjem nagrada najboljim fotografima na 18. konkursu PRESS PHOTO SRBIJA 2016 večeras se svečano zatvara četvrti beogradski Festival fotografije Vizualizator. U Domu omladine biće predstavljeni izabrani radovi foto-reportera, nastali u toku 2015. godine.

PRESS PHOTO SRBIJA ima dugu tradiciju i već 18 godina pomaže u afirmaciji srpskih fotografa angažovanih u medijima, a žiriranjem podstiče razvoj fotografije u našoj zemlji, etički pristup radu i visok nivo profesionalnosti, vodeći računa o dostojanstvu profesije.

Glavnu nagradu PRESS PHOTO SRBIJA 2016 je dobio Marko Đurica za fotografiju "Potop".

U ostalim kategorijama nagrade su dobili:

Igor Čoko u kategoriji ŽIVOT REPORTAŽA za fotografiju "Zatvor".

Braca Nadeždić u kategoriji PORTRET za fotografiju "Portret dečaka".

Fadil Šarki u kategoriji VEST za fotografiju "Izbeglice".

Petar Marković u kategoriji ŽIVOT za pojedinačnu fotografiju iz serije "Porodica sa autisticnom decom ".

Marija Janković u kategoriji ILUSTRACIJA za fotografiju "Femicide retrospective 2015".

Marko Đurica u kategoriji VESTI REPORTAŽA za fotografiju "Evropa migranti".

Članovi žirija koji su odabrali nagrađene su Scott Brauer, američki fotograf, Dalibor Danilović, fotograf, Aleksandar Kostić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Aleksandar Kelić docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, Thobias Fäldt i Klara Källström, švedski fotografi i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Tribina „Selfi generacija, selfi nacija" prethodiće otvaranju izložbe sa početkom u 17.30. Na tribini će se govoriti o tome na koji način fotografija u digitalnoj eri utiče na ličnost, percepciju i razumevanje sveta i nas samih i kako to razumevanje i doživljaj sveta ima uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca. Ekspanzija selfi fotografija u svim sferama komunikacije povlači za sobom ova i druga bitna pitanja sociološkog, kulturološkog i ličnog karaktera. Potreba ljudi da zabeleže svaki segment svog delovanja kroz "selfi" fotografije omogućila je kreiranje mnogobrojnih "sopstvenih" realnosti, svako postaje "poznata ličnost" u svom idealno predstavljenom svetu i izdanju. Fotoaparat je postao sredstvo za realizaciju ovih idealnih predstava. Selfi postaje nasušna potreba i stvara „veštački raj" koji vodi ka savršenom ja u nesavršenosti života. Savremeni čovek će učiniti sve za savršeni selfi, hiljade lajkova i komentara na društvenim mrežama, a pritom zaraditi selfi lakat i neurozu.
Na tribini će učestvovati dr Zoran Milivojević, psihoterapeut,  dr Milan Radovanović, profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu, Igor Čoko, antropolog i fotograf, Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut i Sonja Radivojević, master antropologije na temu društvenih mreža i selfie fotografija. Tribinu će voditi Zoran Stanojević, novinar RTS-a.

Pročitajte još:

Dvadeseta godišnjica građanskih protesta - Kad je Beograd bio svet

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.