Fotografija
fotografija/14.11.2016.

Martin Stamenković, foto šampion

fotografija
  • privatna arhiva / portret
  • privatna arhiva / portret
  • privatna arhiva / portret
  • privatna arhiva / portret
  • privatna arhiva / Martin Stamenković
Autor fotografije:

Mladi Čačanin Martin Stamenković, učenik drugog razreda Ugostiteljsko-prehrambene škole i član Foto-kino kluba ”Čačak”, najbolji je mladi fotograf na svetu.

Martin je osvojio zlatnu medalju u kategoriji umetničkih fotografa do 16 godina na Svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu, održanoj pod pokroviteljstvom Međunarodne asocijacije umetničkih fotografa. Titula najboljeg na svetu pripala mu je za fotografiju ”Brat”.

Ovaj srednjoškolac kaže da je nagrađena fotografija jedna od starijih i da je to jedan od prvih portreta koje je napravio. Na fotografiji je njegov rođeni brat, kojeg je slikao telefonom, po veoma hladnom, zimskom danu. Fotografija je slikana telefonom i nastala je spontano.

Kako kaže, uopšte nije verovao ni da će proći konkurs zbog velikog broja prijavljenih autora iz čitavog sveta.

Njegovo interesovanje za fotografiju počelo je u proleće 2013. godine, kada je počela da cveta japanska trešnja. Martin je uzeo telefon i počeo da fotografiše rascvetalu krošnju. Danas uglavnom radi portrete.

– Privlači me sve što je ekstravagantno i čudno. Nešto što bi nekome možda bilo ružno i morbidno, meni je zanimljivo. Volim da fotografišem ljude neobičnog izgleda. Pegave, riđe, one koji se pojavom izdvajaju. Postoji nekoliko devojaka koje imaju tu nekakvu ”englesku facu”, plave kristalne oči, pa njih fotografišem kao modele i to postavljam na instagram, koji mi je pokretač –kaže Martin.

Ozbiljan foto aparat dobio je tek prošlog proleća, a za to je najzaslužnija Martinova baka. Voleo bi da se bavi modnom fotografijom i da studira u inostranstvu.

Pročitajte još:

Oksana Toskić, urednik fotografije u magazinu Kaleidoskop: Bez cenzure

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.