Film
moja-kafica
moja-kafica
film/14.12.2019.

Zoran Popović laureat festivala meta filma

film
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Tekst i foto: Lela Milivojević

Uručenjem nagrade “Branko Vučićević“ reditelju Zoranu Popoviću i prikazivanjem njegovih filmova u subotu, 14. decembra, završen je Četvrti festival meta filma u Art bioskopu Kolarac. Nakon uručenja nagrade prikazana su dva kratka filma Zorana Popovića “Marina, Era, Neša i Zoran u Zagrebu” iz 1972. i “Pretty good” iz 1973. godine.

Na otvaranju Četvrtog festivala meta filma 12. decembra prikazane su dve epizode televizijske serije Milutina Petrovića “Nebojša Čelik – Kako preživeti moderna vremena”, a potom film Paola Virzija “Čudesne noći”.

U fokusu ovogodišnjeg festivala je bio reditelj Goran Marković čiji su filmovi „Mnoštvo i manjina“ i „Delirijum tremens“ bili prikazani u petak, 13. decembra, nakon čega je organizovan  razgovor sa autorom.

Četvrti festival meta filma predstavio je i rediteljku nove generacije Marinu Radmilac filmom “Who the Fuck Are You” koji je premijerno prikazan na nedavnom Festivalu autorskog filma.

Okupljeni su se u subotu, poslednjeg dana festivala, podsetili i nedavno preminulog profesora Vladimira Petrića, istaknutog teoretičara i istoričara filma, kritičara i autora.

Nagrada “Branko Vučićević“ posvećena je sećanju na izuzetnog autora i prevodioca, tvorca pojma “srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović i Ljubomir Šimunić.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkcji.

Festival meta filma osmislili su Nevena Đonlić, Saša Radojević i Milutin Petrović.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

DOBRIČIN PRSTEN MIRJANI KARANOVIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.