Film
film/14.10.2018.

Odlazak dive - Zbogom Milena

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu u 79. godini posle teške bolesti.

Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.


Milena Dravić je rođena u Beogradu 1940. godine i jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica.

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".


PROČITAJTE I:

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆA

PULA: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i  rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Zbog toga je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.


U decembru 2017, u Zvezdara teatru, na dodeli Nagrade "Dobričin prsten" Mileni Dravić, ispunjenoj i smehom i suzama, setom, melanholijom i radošću, u prepunoj sali Zvezdara teatra, toliko je sve bilo nabijeno emocijama da je Milena na kraju poručila: "Hvala vam, sve vas volim, ovim ste mi produžili život".

- Više od dve godine nisam nastupila u Zvezdara teatru. Sudbina je, valjda, tako htela, ali ono što znam je da su u ceo ovaj prostor, na sceni, u gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima Zvezdare utisnute velike emocije, strepnje, treme, nadahnuća, radosti igranja, a pod budnim okom duša Bate, Ruže, Bore, Pere, Cige, moga Dragana, Đuze... - rekla je  Milena.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box