Film
film/14.10.2018.

Odlazak dive - Zbogom Milena

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu u 79. godini posle teške bolesti.

Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.


Milena Dravić je rođena u Beogradu 1940. godine i jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica.

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".


PROČITAJTE I:

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆA

PULA: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i  rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Zbog toga je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.


U decembru 2017, u Zvezdara teatru, na dodeli Nagrade "Dobričin prsten" Mileni Dravić, ispunjenoj i smehom i suzama, setom, melanholijom i radošću, u prepunoj sali Zvezdara teatra, toliko je sve bilo nabijeno emocijama da je Milena na kraju poručila: "Hvala vam, sve vas volim, ovim ste mi produžili život".

- Više od dve godine nisam nastupila u Zvezdara teatru. Sudbina je, valjda, tako htela, ali ono što znam je da su u ceo ovaj prostor, na sceni, u gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima Zvezdare utisnute velike emocije, strepnje, treme, nadahnuća, radosti igranja, a pod budnim okom duša Bate, Ruže, Bore, Pere, Cige, moga Dragana, Đuze... - rekla je  Milena.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box