Film
film/30.08.2021.

Završen Festival sportskog filma

film
  • zlatibor.org.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Projekcijom nagrađenog filma “Ivanova igra” i dodelom posebnih priznanja i nagrada najuspešnijim autorima na Zlatiboru je završen jubilarni 10. Međunarodni festival sportskog filma.

Posebna priznanja zaslužili su Siti grupa iz Niša za film “Broj 1 – Dragan Pantelić”, Vojko Korošec za sjajan projekat i film “Školska košarkaška liga- sport sa hiljadama lica” kao i autor filma “Novi Pazar, grad koji rađa šampione” Sabahudin Topalbećirević.

Međunarodni stručni žiri u sastavu Božo Sušec, Anita Panić i Vladimir Stanković doneo je odluke o stalnim festivalskim nagradama.

Nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dobio je Dejan Nikolić za film "Medalje za život: Od Mlave do Temze". Film govori o  Željku Dimitrijeviću koji posle teške povrede pokazuje snagu i volju za uspehom i postaje olimpijski pobednik u paraolimpiskoj disciplini bacanja čunjeva.

Nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu zaslužio je Ilja Učitelj, reditelj ruskog filma Streljcov koji govori o junaku koji se suprostavio staljinizmu i političkim pritiscima sistema u kojem je živeo i koji je zahvaljujući svojoj fudbalskoj genijalnosti postao ruski narodni sportski junak.

Nagrada za najbolji dizajn i fotografiju dodeljena je nemačkom reditelju, srpskih korena, Branku Krstiću reditelju filma “Celi život u igri”. Film je inspirisan uzbudljivom životnom pričom sportskog novinara Živomira Žiće Krstića ispričana kroz filmsku prizmu njegovog unuka. Značajan doprinos filmu dala je kamera Milutina Labudovića koji je majstorskim snimateljskim rešenjima  i sjajnim kadrovima obogatio ovu priču.

Nagrada za najbolju režiju dokumentarnog filma  pripala je Igoru Latinoviću, reditelju filma "Vaha Portret jedne legende" nastalog u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Monaka, a govori o uzbudljivoj ljudskoj priči Vahida Halihodžića jednog od najpopularnijih fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije.

Najbolji igrani film je francuski film “Fahim mali princ šaha”, koji govori o dečaku izbeglici iz Bangladeša, i samim tim jednom od najaktuelnijih svetskih tema: izbeglištvo i sudbina imigranata.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je je ostvarenje hrvatskog reditelja Vojana Koceića "Rađa". Uzbudljiva filmska priča o mladiću koji je silnim radom i verom u svoj talenat – od Jugoplastike, preko Italije, NBA lige, Grčke, Jugoslavije stigao do Kuće slavnih. Junaku ovog filma na otvaranju festivala dodeljena je i nagrada za životno delo.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je "Džoker-Nikola Jokić", autorskog dueta Nataše Šević i Vladimira Pajića, o životnom putu dečaka iz malog srpskog grada Sombora do vrha svetske košarke.

Najbolji srednjometražni film je delo Tomislava Žaje iz Hrvatske "Ivanova igra". Film oslikava tragičnu ali i herojsku sudbinu jednog od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih fudbalera svih vremena. Junak filma uveličao je završno veče festivala svojim prisustvom, kada je i  primio nagradu za životno delo.

Najbolji film na jubilarnom desetom Međunarodnom festivalu filma je ‘Igra mog života”, reditelja Ivice Vidanovića i autora Aleksandra Miletića. Upečatljiva filmska priča o jednom od najznačajnijih sportskih radnika i funkcionera na najvišim dužnostima u svetskoj federaciji. Maestralno je prikazana sudbina čoveka od mladog entuzijaziste, reprezentativca, trenera do lidera svetske košarke koje ostaje neizbrisivo svedočanstvo vremena.

Od četvrtka pa do završne večeri publika je u sali Kulturnog centra mogla da vidi panoramu dokumentarnih igranih filmova, raznovrsnih formi i dužina, bogatih sadržaja i umetničkih osobenosti, o temama iz mnogih sportova i sa stotina velikih sportista i drugih aktera. Festival su i ove godine uveličali velikani sporta sa prostora bivše Jugoslavije, a na Zlatiboru su se sreli Dino Rađa i Razija Mujanović posle mnogo godina, prisutan je bio Ivan Gudelj, Ivan Golac, Dejan Pantelić a član žirija  bio je legendarni novinar Božo Sušec. Sportski film  pored velike  uloge u afirmaciji filmske umetnosti, neguje i vrednosti sportskog načina života a pojavljivanje ovakvih legendi i njihova interakcija sa zlatiborskom publikom je  sigurno doprinela da  se to približi na pravi  način.


Tekst je deo projekta “Čajetina-kulturna razglednica” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

LETNJI ULIČNI ERSKI KABARE NA ZLATIBORU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.