Film
film/13.10.2023.

Svetlo u mraku: Filmovi Slobodne zone

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Festival angažovanog filma, 19. Slobodna zona biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Iako će, među 63 ostvarenja, biti mnogo onih koji ukazuju na rane današnjeg društva, neki filmovi ulivaju nadu da nije sve tako crno.

„Bez pravila" (Breaking Social)

Švedska dokumentaristička zvezda, Fredrik Gerten (Izbačeni, Zlato Johanesburga, Bicikli protiv Automobila) u svom novom filmu istražuje pod kojim uslovima se mogu desiti pozitivne promene, uprkos iskvarenom društvenom uređenju sklonom kleptokratiji i korupciji. Stručni sagovornik mu je holandski istoričar Rutger Bergman, autor bestselera „Čovečanstvo: Istorija koja uliva nadu". Bergmanov gromovit govor bogatašima u Davosu 2019. postao je viralan, a njegova iskrena vera u opšte dobro duboko je inspirativna.

„Snajka: Dnevnik očekivanja"

Hrvatska rediteljka Tea Vidović Dalipi deset godina je snimala dokumentarac o sopstvenom životu i braku sa Mirsadom, Romom sa Kosova. Od početka veze njih dvoje su nailazili na nerazumevanje i predrasude svojih porodica, ali Tea je na izuzetno duhovit način razotkrila tradicionalne stereotipe, porodične rituale i kulturni rasizam sa kojima su Mirsad i ona morali da izađu na kraj.

„Neizbrisiva sećanja" (Eternal Memory)

Augusto i Paulina su u braku 23 godine. On je jedan od najuglednijih novinara i TV voditelja u Čileu, ona je glumica i bivša ministarka kulture. Pre osam godina Augustu je dijagnostikovana Alchajmerova bolest. Čitav profesionalni život Augusto je posvetio misiji da se zlodela Pinočeove diktature ne zaborave, a danas, uz Paulinu pomoć, pokušava da očuva sopstveni identitet, uprkos izazovima koju ova bolest donosi. U svemu tome, njih dvoje su sačuvali nežnost i smisao za humor koji ih i dalje čvrsto povezuje.
Film rediteljke Maite Alberdi nagrađen je za najbolji svetski dokumentarac na Sandens festivalu ove godine.

„Radikalno" (Radical)

Trenutno najpoznatiji i najzaposleniji meksički glumac, Euhenio Derbes, igra nastavnika osnovne škole u Matamorosu, smeštene pored jedne deponije blizu granice sa SAD. Svet koji đaci poznaju je svet nasilja i nemaštine, dok u učionicama vlada atmosfera spartanske discipline. I taman kad izgleda da nema izlaza, nastavnik svojom radikalnom metodom pokušava da otključa znatiželju učenika, njihov potencijal a možda i njihovu genijalnost. Film je zasnovan na istinitoj priči.

„Severnjačka uteha" (Northern Comfort)

Nekolicina ljudi koji pate od straha od letenja, pohađa grupnu terapiju i kurs koji bi trebalo da im pomognu da se „izleče". Poslednji korak na kursu je probni let, koji se neslavno završava na Islandu. Dok čekaju povratak, odložen zbog oluje, pokušavaju da se izbore sa svojim demonima i rastućom anksioznošću. Kako će u tome uspeti, pogledajte u komediji Hafstajna Gunara Sigurdsona, njegovom prvom filmu na engleskom jeziku. Internacionalnu glumačku postavu predvodi britanski veteran Timoti Spol.

„Draga Fiona" (Dearest Fiona)

Rediteljka i vizuelna umetnica Fiona Tan, Indonežanka iz Australije, došla je u Amsterdam na studije 1988. Otac joj je pisao pisma o stanju kod kuće i na svetskoj političko-ekonomskoj sceni. Kada je u holandskoj filmskoj arhivi naišla na neme dokumentarce o tamošnjem životu s početka 20. veka, Fiona je odlučila da spoji tu sliku sa očevim rečima. Rezultat je svojevrstan audiovizuelni tok svesti koji otkriva supilne veze između slike i zvuka, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i ćerke.

19. Slobodnu zonu će 31. oktobra svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji" Rjusukea Hamagučija, u mts Dvorani u 19 sati.

Na zatvaranju, 5. novembra u Cineplexx Galeriji, biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, „Čudna strana života", sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.

Ulaznice za svečano otvaranje, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs. Istoga dana film će biti prikazan na otvaranju festivala u Nišu i Novom Sadu.

I za ostale projekcije karte su u prodaji na biletarnicama bioskopa, a spisak sala za sve gradove možete pronaći ovde.

Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji, preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

Više o programu 19. Slobodne zone možete pronaći na sajtu slobodnazona.rs


PROČITAJTE I:

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.