Film
film/16.07.2019.

Šta gledati na Palić Film Festivalu

film
  • Promo / iz filma: Bog postoji, ime mu je Petrunija
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaOvogodišnje 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić koje se održava od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici donosi 130 filmova evropske kinematografije podeljenih u 15 selekcija.

Preporučujemo vam makedonski film „Bog postoji, ime mu je Petrunija“ autorke Teone Mitevske iz Glavnog takmičarskog programa, minimalističku crno – belu dramu „Skandinavska tišina“ iz selekcije Paralele i sudari, film „Zelena laž“ iz selekcije Eco Dox koji se bavi odnosom velikih korporacija i organskih proizvoda, i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova Short matters.
 

Bog postoji, ime mu je Petrunija (Gospod postoi, imeto i’e Petrunija)

Teona Strugar Mitevska; Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvatska, Francuska, 2018, 100ˈ

Festivali: Sydney Film Festival 2019, Edinburg International Film Festival 2019, Transilvania International Film Festival 2019 

Uloge: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisić, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Violeta Shapkovska, Xhevdet Jasari, Andrijana Kolevska 

U makedonskom gradiću svakog januara na Bogojavljenje lokalni sveštnik baca u reku drveni krst, za kojim skače stotina muškaraca. Onoga ko ga izroni pratiće sreća i uspeh. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

O rediteljki: Teona Strugar Mitevska je rođena 1974. godine u Skoplju. Prvi put se susreće sa filmom kao dete-glumica. Diplomirala je grafički dizajn i studirala film na Tiš školi umetnosti u Njujorku. Sa bratom Vukom i sestrom Labinom vodi produkcijsku kuću Sisters and Brother Mitevski. 

Skandinavska tišina (Skandinaavia vaikus)

Martti Helde, Estonija, Francuska, Belgija, 2019, 75ˈ

Festivali: Shanghai IFF, Karlovy Vary IFF 

Uloge: Rea Lest, Reimo Sagor 

Film iz tri dela, sa dva lika i jednom opsesijom: sprečiti da prošlost prevlada. Minimalistička crno-bela drama donosi tri verzije iste priče sagledane iz različitih uglova. Ova psihološka drama sa elementima trilera je laureat Europa Cinemas Label nagrade za najbolji evropski film na festivalu u Karlovim Varima 2019.

O reditelju: Martti Helde rođen je u Estoniji 1987 godine. U srednjoj školi, Martti je pohađao časove slikarstva i kompoziciju u lokalnoj umetničkoj školi i bio je aktivno uključen u školsko pozorište. Po završetku srednje škole sa nagradom za zasluge 2006. godine, Martti je odmah upisao diplomske studija na filmskoj režiji na Talinskom univerzitetu Baltic Film and Media School. Nakon filmske škole, Martti se okrenuo prema Estonskoj akademiji za muziku i pozorište (Visoka dramska škola) kako bi stekao zvanje magistra pozorišne režije. Pored univerzitetskih studija, Helde se takođe posvetio scenariju, dramaturgiji i režiji glumaca kroz pohađanje različitih radionica u Berlinu, Ankari, Los Anđelesu i Londonu.

Zelena laž  (Die Grüne Lüge)

Werner Boote, Austrija, 2018, 93’ 

Zelena laž postavlja pitanje da li korporacije zavode potrošače lažnim obećanjima organskih proizvoda.

Ekološki prihvatljivi električni automobili, održivi prehrambeni proizvodi, fer proizvodni procesi... Ako je sve što nam kompanije kažu istina, u tom slučaju možemo spasiti svet pomoću naših odluka o kupovini i to sami! Popularna i opasna laž. U svom novom dokumentarnom filmu, Werner Boote zajedno sa stručnjakom za životnu sredinu Kathrin Hartmann, pokazuje nam kako se možemo zaštititi.

O reditelju: Verner Boote studirao je pozorišnu umetnost, medijske studije i sociologiju na Univerzitetu u Beču i Bečkoj filmskoj akademiji. Nakon što je nekoliko godina radio kao asistent režije, Boote je 1993. počeo da pravi svoje filmove. Na početku, Boote je bio fokusiran na muzičke filmove i angažovane dokumentarce kao što su ”Anouk – Sacrifice (1999)“ i „Andrea Bocelli - Cieli di Toscana” (2002). Godine 2009. u Austriji je objavljen njegov prvi dokumentarni film "Plastic Planet", koji je kasnije prikazan u više od 80 zemalja. Film je inspirisao ljude da pokušaju da žive bez plastike i pokrenu društvene i pravne promene. Osvojio je nagradu Golden Romi, austrijsku TV nagradu, za najbolji filmski dokumentarac. U svom filmu “Populacijski bum” (2013), Boote je pozvao na pravednu raspodelu resursa i otklonio prevladavajući pogled na prenaseljeni svet. Živeo je u Amsterdamu, a danas živi u Beču.

Oslobodite pse (Lâchez les chiens)

Manue Fleytoux, Francuska, Belgija, 21’ 

Anuk je nezadovoljna devojka, rastrzana između dve ljubavi: prema svom čoveku – zgodnom  psu čuvaru, i prema svom mlađem bratu – neobuzdanom kučetu. Na noć dečakovog 18-og rođendana njihov delikatni trougao puca.

O rediteljki: Manue Fleytoux odrasla je u Limuzinu u Francuskoj. Pohađala je Duperré školu u Parizu, a potom školu audiovizuelnih umetnosti ESAC u Tuluzu. Kratkometražni film “Oslobodite pse” je njen prvi profesionalni film. Trenutno radi na optimističnom filmu o svetu i piše pank komediju.

LACHEZ LES CHIENS - TRAILER from Manue Fleytoux on Vimeo.


PROČITAJTE I:

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.