Film
film/25.08.2021.

Srđan Dragojević zatvorio Dunav Film Fest

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Svečanom dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića „Nebesa", koji je pre samo nekoliko dana imao svoju svetsku premijeru u Lokarnu na filmskom festivalu, zvanično je zatvoren Dunav Film Fest.

Festival tradicionalno dodeljuje čak četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine, težak zadatak odabira pripao je žiriju koji je radio u sastavu Ana Maria Rossi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović.

Emir Ćatović, glumac i član ovogodišnjeg žirija večeras je u Centru za kulturu grada Smedereva proglasio pobednike.

Za iskren i dominantan pristup temi "odnosa sistema prema pojedincu' koja iako smeštena u lokalne okvire, progovara globalno, nagrada „Dunavska lađa" za najbolji film pripala je mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj". 
 


Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču". 
 
Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lebu za film „Fabian", dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – Greh predaka" pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.
 
Pored četiri nagrađena ostvarenja, u takmičarskoj selekciji našlo se još osam filmova iz zemalja kroz koje protiče reka Dunav, a koje je publika mogla da pogleda u Malom Gradu Smederevske Tvrđave: „Tvoj sam čovek", „Tereza 37", „Plavi cvijet" i „Izveštaj Aušvica".
 

 
Nakon dodele nagrada, publici se obratio domaći reditelj Srđan Dragojević koji je zvanično zatvorio ovogodišnje 4. izdanje Dunav Film Festa. 
„Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras u Smederevu i što će publika imati priliku da pogleda film. Posle filmskog festivala u Lokarnu i Odesi, večeras je treća projekcija i, da kažemo, pretpremijera „Nebesa". Nadam se da će vam se film svideti", izjavio je Dragojević.
 

PROČITAJTE I:

VELIKA REDITELJSKA IMENA U VENECIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.