Film
film/20.12.2021.

Završen šesti Festival meta filma

film
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

 

Šesto izdanje Festivala meta filma, koje je održano od 16. do 18. decembra u Art bioskopu Kolarac, donelo je niz novijih filmskih ostvarenja, ali je bilo i prilika da se vide izuzetno retko prikazivani neki od kultnih filmova iz sredine 70-ih godina prošlog veka.

Tokom trodnevnog festivala prikazano je devet filmova, uz gostovanje pojedinih autora ili samih protagonista filmova poput Tihomira Stanića koji igra u "Kamiondžijama doo" ili filmskog scenografa Miljena Kljakovića Kreke kome je i posvećen film Slobodana Ivetića "Kreka : lovac na snove".

Saša Radojević i Tihomir Stanić

Publika je imala priliku da vidi i filmove "Pucnji u Marseju", "Osam i po žena", kao i "Žurnal o Želimiru Žilniku" Janka Baljka koji je takodje bio gost festivala.

Omaž jednom od laureata Festivala meta filma Ljubomiru Šimuniću, koji je preminuo početkom ove godine, bio je izuzetna prilika da se pogledaju njegovi filmovi "Pression"  i "Gerdy, zločesta veštica".

Saša Radojević, reditelj Slobodan Ivetić i Miljen Kljaković Kreka

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Branko Vučićević" je reditelj, pisac, filmski i fudbalski kritičar Miloje Radaković koji je poslao video poruku prisutnima pošto je trenutno u Kanadi. Prisutni su tako imali priliku da pogledaju i Radakovićev film "Večera ili ubistvo" iz 1984. godine.

Glumica Aleksandra Nikolić i Saša Radojević

Meta filmovi su ostvarenja u kojima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije i filmovi koji govore o filmovima – o procesu pripreme i snimanja filma, baš kao i korišćenje već gotovih filmova različitog porekla.

Nagrada "Branko Vučićević" posvećena je sećanju na izuzetnog autora i prevodioca, tvorca pojma "srpska montaža", koji je svojim scenarističkim i kritičarskim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.


PROČITAJTE I:

"OAZA" - SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.