Film
film/1.02.2019.

Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva

film
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaFebruarski program Kinoteke obeležiće retrospektiva velikana srpskog i evropskog filma Dušana Makavejeva, jednog od najznačajnijih predstavnika crnog talasa, koji je preminuo 25. januara u Beogradu.

Igrani, dokumentarni i kratkometražni filmovi Dušana Makavejeva prikazivaće se u novom zdanju Kinoteke od 1. do 3. i od 11. do 13. februara. Retrospektivu otvaraju omnibus „Kapi, vode, ratnici“ (1962) za koji je Makavejev bio jedan od scenarista i njegov prvi dugometražni igrani film „Čovek nije tica“ (1965).

Slede, hronološki po vremenu snimanja, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), „Nevinost bez zaštite“ (1968), „WR: Misterije organizma“ (1971), zatim inostrane produkcije „Slatki film“ (Sweet Movie, 1974), „Montenegro (Montenegro – Or Pigs and Pearls, 1981)“, „Koka-kola Kid (The Coca-Cola Kid, 1985)“, „Manifesto (Manifesto, 1988)“ i koprodukcija „Gorila se kupa u podne“ (Gorilla Bathes at Noon, 1993), kao i izbor kratkih filmova iz 60-ih godina, među kojima su „Osmeh ’61“, „Parada“ i drugi.U Kinoteci će 4. februara u 13 sati biti održan i komemorativni skup povodom smrti Makavejeva, a za vreme 47. Festa, 23. februara, njena Svečana sala zvanično će postati “Sala Makavejev”.

I sam Fest odaće počast Makavejevu nagradom “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koju je Odbor tog festivala odlučio bio da mu dodeli pre tužne vesti o njegovoj smrti.

Na 47. Festu premijerno će biti prikazan dokumentarni film Gorana Radovanovića Slučaj Makavejev koji ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno je fokusiran na političku i socijalnu klimu koja je dovela do zabrane filma “W.R. Misterije organizma”. U filmu se poslednji put u ulozi pojavljuje Milena Dravić.

Okosnica su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije tog filma, koji je inspirisan radom psihoanalitičara Vilhelma Rajha, a bio je u bunkeru zbog eksplicitne seksualnosti i parodije socijalističke ikonografije. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, film “W.R. Misterije organzma” prikazan je u Jugoslaviji tek 1988.


PROČITAJTE I:

¶ FEST VREMEPLOV ¶

¶ FILM O PEPEU MUHIKI NA FESTU ¶POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box