Film
moja-kafica
moja-kafica
film/1.02.2019.

Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva

film
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaFebruarski program Kinoteke obeležiće retrospektiva velikana srpskog i evropskog filma Dušana Makavejeva, jednog od najznačajnijih predstavnika crnog talasa, koji je preminuo 25. januara u Beogradu.

Igrani, dokumentarni i kratkometražni filmovi Dušana Makavejeva prikazivaće se u novom zdanju Kinoteke od 1. do 3. i od 11. do 13. februara. Retrospektivu otvaraju omnibus „Kapi, vode, ratnici“ (1962) za koji je Makavejev bio jedan od scenarista i njegov prvi dugometražni igrani film „Čovek nije tica“ (1965).

Slede, hronološki po vremenu snimanja, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), „Nevinost bez zaštite“ (1968), „WR: Misterije organizma“ (1971), zatim inostrane produkcije „Slatki film“ (Sweet Movie, 1974), „Montenegro (Montenegro – Or Pigs and Pearls, 1981)“, „Koka-kola Kid (The Coca-Cola Kid, 1985)“, „Manifesto (Manifesto, 1988)“ i koprodukcija „Gorila se kupa u podne“ (Gorilla Bathes at Noon, 1993), kao i izbor kratkih filmova iz 60-ih godina, među kojima su „Osmeh ’61“, „Parada“ i drugi.U Kinoteci će 4. februara u 13 sati biti održan i komemorativni skup povodom smrti Makavejeva, a za vreme 47. Festa, 23. februara, njena Svečana sala zvanično će postati “Sala Makavejev”.

I sam Fest odaće počast Makavejevu nagradom “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koju je Odbor tog festivala odlučio bio da mu dodeli pre tužne vesti o njegovoj smrti.

Na 47. Festu premijerno će biti prikazan dokumentarni film Gorana Radovanovića Slučaj Makavejev koji ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno je fokusiran na političku i socijalnu klimu koja je dovela do zabrane filma “W.R. Misterije organizma”. U filmu se poslednji put u ulozi pojavljuje Milena Dravić.

Okosnica su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije tog filma, koji je inspirisan radom psihoanalitičara Vilhelma Rajha, a bio je u bunkeru zbog eksplicitne seksualnosti i parodije socijalističke ikonografije. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, film “W.R. Misterije organzma” prikazan je u Jugoslaviji tek 1988.


PROČITAJTE I:

¶ FEST VREMEPLOV ¶

¶ FILM O PEPEU MUHIKI NA FESTU ¶POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box