Film
film/4.08.2021.

Premijerno "Nebesa" Srđana Dragojevića

film
  • FCS/Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / FCS/Promo

 

Film „Nebesa“ u režiji Srđana Dragojevića imaće svetsku premijeru 5. avgusta u Švajcarskoj, i to u „Glavnom takmičarskom programu“ („Concorso Internazionale”) Filmskog festivala u Lokarnu. „Nebesa“ su producirali Biljana Prvanović i Srđan Dragojević (produkcijska kuća Delirium), a film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.

Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film „Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026). Film istražuje uticaj čuda na savremeno društvo. Brojni likovi se ponovo pojavljuju iz priče u priču, prepliću i utiču jedni na druge u sve bizarnijim okolnostima. Film „Nebesa“ je, po rečima reditelja, „hrišćanska alegorija“.

„Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Film je nastao po scenariju i u režiji Dragojevića, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer je Petar Marković, scenografkinje su Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja je Tatjana Strugar, a maskerka Sandra Ivatović. Muziku za film je komponovao Igor Perović. Uloge u „Nebesima“ uloge tumače  Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Milenković Srđan Todorović, Ana Mandić, Nela Mihailović, Nikola Pejaković, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Dejan Aćimović i drugi. Film traje 122 minuta. 

„Nebesa“ su nova saradnja Srđana Dragojevića i producentkinje Biljane Prvanović – njih dvoje su do sada zajedno radili na brojnim filmovima, a među njihovim saradnjama se posebno izdvaja međunarodna hit-komedija „Parada“ (film koji je višestruko nagrađena na Berlinskom filmskom festivalu 2012. godine). Pored „Parade“, Dragojević je evropskim i svetskim ljubiteljima filma prvenstveno poznat po hvaljenoj i nagrađivanoj ratnoj drami „Lepa sela, lepo gore“ koja je u „Halivelovoj filmskoj enciklopediji“ uvrštena među 1000 najboljih filmova svih vremena.

„Nebesa“ su koprodukcija sedam zemalja. Glavni producent filma je srpska kompanija Delirium na čijem čelu su Prvanović i Dragojević. Koproducenti filma su Heino Deckert (MA.JA.DE Fiction GmbH, Nemačka), Vladimir Anastasov i Angela Nestorovska (Sektor Film, Severna Makedonija), Eva Rohrman (Forum Ljubljana, Slovenija), Darija Kulenović-Gudan (Studio Dim doo, Hrvatska), Predrag Kalezić i Marija Perović (Mak film, Crna Gora) i Srđan Šarenac (Novi film, Bosna i Hercegovina). Projekat ovog filma je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages i nemačkog ZDF/Arte. 

Filmski festival u Lokarnu koji se ove 2021. održava po 74. put, i to od 4. do 14. avgusta. U „Glavnom takmičarskom međunarodnom programu“ biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za „Zlatnog leoparda“ („Pardo d’oro“) i druge prestižne nagrade.

Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u „Glavnom takmičarskom programu“ našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“)… Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust, a reprize na festivalu će biti 6. i 7. avgusta 2021.

Cenjeni i popularni filmski i esnafski portal „Skrin dejli“ („Screen Daily“) je u martu prošle godine u sveobuhvatnom tekstu grupe autora („42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“) jedan pasus posvetio i novom filmu Srđana Dragojevića, a „Nebesa“ su jedan od svega šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su izdvojeni u pomenutom tekstu.


PROČITAJTE I:

VELIKA REDITELJSKA IMENA U VENECIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.