Film
film/10.08.2023.

Pomozimo Yugu da ostvari američki san

film
  • Aleksa Borković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Aleksa Borković

 

Dokumentarni film "YUGO IDE U AMERIKU" reditelja Filipa Grujića, koji je trenutno u produkciji, prati filmsku ekipu koja putuje u starom automobilu Yugo dužinom cele Amerike. 

Yugo je u svoje vreme bio proglašen za "najgori automobil u istoriji Sjedinjenih Američkih Država", međutim danas se više ni ne postavlja pitanje da li je najgori. Danas je jugo egzotična pojava koja privlači puno pažnje, pokreće diskusije i živi život rok zvezde. 

Autori ovog dokumentarca će tokom svog putovanja raditi intervjue sa ljudima koji su bili zaslužni za osnivanje Yugo Amerike osamdesetih godina, kao i entuzijastima koji i danas voze juga u Americi, usput pokušavajući da povežu priču Yuga u Americi sa ličnom pričom raspada svoje porodice i zemlje, a takođe, postavljajući pitanje: "ko odlučuje šta je zaista loše?" 

Kako bi sakupila potreban novac za završetak snimanja filma u Americi, autorska ekipa je pokrenula IndieGoGo crowdfunding kampanju. 

Filip Grujić, autor filma je o motivima nastanka priče o Yugu rekao: "Glavna motivacija i početna ideja za ovaj film došla je kao rezultat višegodišnjeg pisanja i promišljanja o porodici, zemlji i društvu kom pripadam i pokušaju da dođem do nekih odgovora – zbog čega sam odrastao u društvu iz kojeg sam, nekada, želeo da pobegnem. Upoznavanjem čitave Amerike u vozilu Yugo pokušavam da shvatim šta je moglo da bude da su se kockice drugačije posložile u bliskoj prošlosti. Kako je moguće da je ono što je nama najbolje, nekom drugom najgore? I šta se događa kad mi, u našem najboljem i najgorem istovremeno, obiđemo njihove najbolje i najgore delove? Da li to obesmišljava naše postojanje? Iz potrebe da razumem, odnosno da pokušam da razumem, shvatio sam da je Yugo spojnica za sve što me interesuje. Želja mi je da Yugo ostvari svoj američki san, vozeći se od istočne do zapadne obale". 

Filmska ekipa je sredinom jula stigla u Njujork, odakle je otpočela svoju avanturu. 

Nakon obilaska istočne obale i znamenitosti gradova Vašingtona, Baltimora, Kolumbusa i Detroita, sledeća destinacija Yuga je grad Čikago, u kome će ekipa filma imati priliku da upozna i snimi razne srpske kulturne organizacije. Nakon Čikaga, sledi put u Indijanapolis, Nešvil, pa zatim kroz države Alabama, Misisipi, Louisiana, Texas, New Mexico, Arizona, Nevada sve do Kalifornije i grada Los Anđelesa, gde će Yugo konačno ostvariti svoj Američki san. 

Reditelj i autor ovog dokumentarnog filma je pisac i dramaturg Filip Grujić. Iza produkcijskog tima stoji producentkinja Čarna Vučinić, koja je svoje prvo producentsko ostvarenje imala na dugometražnom prvencu „Da li ste videli ovu ženu?" rediteljskog para Dušana Zorića i Matije Gluščevića koji je premijerno bio prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji (2022) gde je osvojio specijalno priznanje za montažu. Autorsku ekipu filma čine i direktor fotografije Aleksa Borković, montažerka Kristina Todorović, dizajnerka zvuka Jana Baljak i snimatelji zvuka Aleksandar Blažić i Ivana Finci. 

IndieGoGo kampanja se nalazi OVDE.


PROČITAJTE I:

OTKRIJTE RETKE AUTOMOBILE IZ PROŠLOSTI

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.