Film
film/5.06.2018.

Počinje festival Cinema City u Skoplju

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Letnje izdanje festivala Cinema City biće održano u Skoplju od 6. do 10. juna u Kinoteci  Makedonije. Četvrti put zaredom u toku Festivala biće organizovana četiri filmska događaja. Muzika i njena filmska prezentacija zauzimaju centralnu pozornicu u programu Cinema City.

Festival je jedinstvena platforma u kojoj se kroz filmski program predstavlja više sadržaja i komponenti. On nema takmičarski karakter, odnosno izbor filmova nije samo novije proizvodnje, izbor filmova je iz različitih godina proizvodnje, zemalja i autora kako bi se ukazalo na širinu i bogatstvo muzike i sveta kao veliku inspiraciju, kaže Nenad Georgievski, direktor Festivala.

U poslednjih nekoliko godina festival je odao priznanje Dejvidu Bouviju, Leonardu Koenu i Kraftverku, a ove godine Skoplje Cinema Citi će poštovanje odati velikom japanskom kompozitoru Ryuichi Sakamotu prikazivanjem filma "Code" u režiji Stivena Nomura Shiblei. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2017. godine i prikazan je u Berlinalu u februaru ove godine.

Ryuicki Sakamoto je poznat kao svestrani umetnik i njegovim dostignućima u muzici širom sveta, od pop publikacija i saradnje sa umetnicima kao što su David Silvian, Bill Lasvel, Iggi Pop, Laurie Anderson, Hektor Pijana do brojnih filmova I serija filmova u saradnji sa renomiranim direktorom Bernardom Bertolučijem kao što su “Poslednji kineski car”, “Čaj u sahari”, “Mali Buda”… 

Nedavno je uradio muziku za film “Povratnik” meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua u kojem je Oskarom nagrađen Leonardo Dikaprio.
Festival nastavlja tradiciju, od 2015. godine poštujući dostignuća Dejvida Bouvija u filmu i muzici.
Film "Kod" i njegove pod-teme kao što su aktivizam, kreativnost i životne priče koje su doprinele da se stvori ta muzika i događaji “boje” teme iz filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem Cinema Citi u Skoplju.

Festival se organizuje uz podršku Agencije za film, a podržava ga Ministarstvo kulture Republike Makedonije.

PROČITAJTE I:

TAJNE VEZE YU ROK MUZIČARA

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box