Film
film/18.04.2023.

Počinje Austrijski filmski festival

film
  • Iznad sveta, still kadar iz filma
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Austrijski filmski festival 2023. biće svečano otvoren 21. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 19 časova. Festival će otvoriti projekcija filma "Iznad sveta" reditelja Adrijana Goigingera, koji će se prisutnima obratiti na otvaranju i potom učestvovati u Q&A razgovoru nakon projekcije. Adrijan Goiginger će održati i masterclass na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u subotu, 22. aprila.

Na dan svečanog otvaranja, tokom prepodneva u Jugoslovenskoj Kinoteci 21. aprila, održaće se okupljanje predstavnika srpske i austrijske filmske industrije radi razmene ideja i planiranja zajedničkih projekata.

Adrian Goiginger/Foto: Patrick Langwallner

Dan ranije, u četvrtak, 20. Aprila u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) održaće se i promocija publikacije "LegendArni" sačinjena od eseja srpskih sineasta pisanih povodom retrospektive filmova sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, nakon čega u 19 časova ovaj program otvara projekcija filma "Konan Varvarin" reditelja Džona Milijusa.

Podsećamo, u selekciji "Otkriveni - filmovi novog vremena" od 20. do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: "Iznad sveta" i "Lisica" reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), "Korset" rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), "Alma & Oskar" Ditera Bernera (Dieter Bernera), "Narcis i Zlatousti" i "Nulti pacijent" Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje "Vera" koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel).

Lisica, kamera Yoshi Heimrath, Paul Sprinz

U selekciji "LegendArni - filmovi za sva vremena", publika će moći da pogleda pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin" Džona Milijusa (1982), „Terminator I" Džejmsa Kamerona (1984), „Predator" Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv" Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži" (1994) Džejmsa Kamerona.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović. Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.


PROČITAJTE I:

ZVANIČNA SELEKCIJA 76. KANSKOG FESTIVALA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.