Film
film/16.06.2022.

Počeo Festival francuskog filma

film
  • Bojan Petrović/MTS Dvorana
  • Bojan Petrović/MTS Dvorana
  • Bojan Petrović/MTS Dvorana
  • Bojan Petrović/MTS Dvorana
  • Bojan Petrović/MTS Dvorana
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Bojan Petrović

 

Sinoć je na Kosančićevom vencu, u prisustvu velikog broja Beograđana, ljubitelja francuske kinematografije, pod vedrim nebom, počeo tradicionalni Festival francuskog filma, a petodnevnu reviju filmova, otvorio je film „Don Žuan" u prisustvu reditelja Serža Bozona.

Bozon koji je specijalno povodom festivala stigao u Beograd, otvarajući filmsku manifestaciju poručio je da ne krije zadovoljstvo što je baš njegov film otvorio festival ovog renomea: "Nisam nikada bio u Beogradu, ali sam skoro gledao film Želimira Žilnika o Titu, gde je jedan glumac prošetao ulicama vašeg grada u odelu Tita, pa bih iskoristio ovu priliku da film posvetim Žilniku, koji je zadržao duh pobune iz 60-tih. O svom filmu ne želim mnogo da pričam, jer sam mišljenja da sami treba da ga doživite, a smatram da je moj film neobičan. svakako prepustite mu se ", rekao je vidno raspoložen reditelj Bozon.

Serž Bozon

Francuski ambasador Pjer Košar pohvalio je napore organizatora da održe tradiciju održavanja festivala u srpskoj prestonici : "Velika mi je čast što otvaram bioskop pod zvezdama. Francuska i Srbija su dve zemlje sa značajnom filmskom tradicijom koja ih približava. Francuski filmovi su sve prisutniji u Srbiji,  a mi želimo da vam na ovom festivalu prikažemo najaktuelnija dela francuske kinematografije, kao i ona nagrađivana u prošlosti. Hvala Seržu Bozonu čiji ćete film gledati večeras , a koji dolazi pravo sa Kanskog festivala, dok će sutra biti prikazan na Silosima Beograd. Živeo film , živelo francusko - srpsko prijateljstvo", poručio je Košar.

U  filmu "Don Žuan" koji je otvorio festival, čuveni glumac Tahar Rahim („Prorok") tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.Repertoar će između ostalih krasiti  ljubavni film, romantična drama „Mač sa dve oštrice" poznate francuske rediteljke Kler Deni, koja će biti prikazana na Kosančićevom vencu u sredu 17. juna u 21h.
 
Ostvarenje nastalo 2022. godine je priča o ljubavnom trouglu o ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika.

Uloge tumače slavna Žilijet Binoš, Vensan Lendon i Gregoar Kolen. Istovremeno, ovo je prvi film glumice Hane Mažimel, ćerke Žilijet Binoš i Benoa Mažimela.

Ekskluzivni naslov koji će zatvoriti festival je drama iz 2022. godine „Hronologija nasilja", višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, koji će takođe biti jedan od gostiju festivala. Autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah (Dali Benssalah) koji je zapažen i po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu: „Nije vreme za umiranje."


MOŽDA VAS ZANIMA:

STO SRPSKIH FILMOVA PROGLAŠENI ZA KULTURNO DOBRO

DVE DECENIJE BEZ BATE STOJKOVIĆA

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.