Film
film/20.04.2021.

Počeo 67/68. Martovski festival

film
  • Stanislav Milojković
  • Stanislav Milojković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Stanislav Milojković

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival započeo je 19. aprila u Domu omladine Beograda, a do 25. aprila prikazaće gotovo stotinu filmova. Dvostruko izdanje Festivala posvećeno je nedavno preminulom kompozitoru Zoranu Simjanoviću.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je na otvaranju posthumno dodelio nagradu za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću i uručio je njegovoj supruzi Ljiljani Erić-Simjanović.

Mladenović, koji je predsednik Odbora festivala, izrazio je čast i zadovoljstvo zbog prilike da otvori ovogodišnji Martovski festival i naglasio da je početak ove tradicionalne manifestacije ujedno i poruka da se život, koliko je to u ovom trenutku moguće, polako vraća u normalu.

– Iza nas je teška godina, godina puna straha, koju bismo najradije da zaboravimo. Pandemija je odnela mnogo života i na neki način nas vratila osnovnim vrednostima, koje smo nažalost, usled "brzog" stila života, pomalo zaboravili. Danas, slaveći "Dane Beograda", otvaramo 67. i 68. izdanje Martovskog festivala. Iako naziv festivala jasno govori o terminu održavanja, ove godine ga otvaramo u aprilu i nadam se da je to poslednji takav slučaj. Kao što ovogodišnji slogan "Dana Beograda" kaže – Kultura pobeđuje, otvaranje ovogodišnjeg Martovskog festivala pokazuje da je to istina – rekao je Mladenović.

On je istakao da je ove godine priređen zaista obiman i bogat program. Mladenović je podsetio da je prošle godine sve bilo spremno za 67. izdanje festivala, ali je po uvođenju vanrednog stanja bilo jasno da mora doći do odlaganja.

On je dodao da je ovogodišnji festival posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću, kako je rekao, divnom čoveku, velikom stvaraocu i sjajnom umetniku.

– On je dobitnik nagrade za životno delo i tu odluku doneli smo još prošle godine. Odlaganje festivala, prošlogodišnje, kao i ovogodišnje za jedan mesec, nije dozvolilo da Zoran Simjanović lično dobije priznanje kojem se mnogo radovao. Strašni virus ga je otrgao od nas i možemo samo da mu kažemo hvala za sve što je uradio za filmsku umetnost u Srbiji, kao i uopšte za kulturu u našoj zemlji. Taj gubitak je toliko veliki da ćemo ga postati svesni tek u narednim godinama. Ostaje njegovo veliko delo i nadam se da će svi studenti koje je izveo na pravi filmski put, nastaviti tamo gde je on stao – poručio je Mladenović.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je rekao da je festival namenjen istinskim ljubiteljima filma.

– Večeras sam istovremeno srećan i tužan. Srećan sam jer smo posle pauze uspeli da organizujemo „duplo" izdanje festivala, koji je odoleovao i u najtežim godinama, pa je primera radi održan 1999. godine u atomskom skloništu Doma omladine. Veoma sam tužan zbog činjenice da čovek koji je jako voleo Martovski festival i kome smo prošle godine namenili nagradu za životno delo – Zoran Simjanović, nije više sa nama – rekao je Dabić.

Martovski festival trajaće do 25. aprila i publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama", „Regionalna panorama" i „Domaća panorama". Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.


PROČITAJTE I:

49. FEST - POVRATAK U BUDUĆNOST


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.