Film
moja-kafica
moja-kafica
film/30.07.2019.

Počasno Srce Sarajeva Alehandru Inaritu

film
  • Sarajevo Film Festival
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaMeksički reditelj, producent i scenarista Alehandro Inaritu (Alejandro G. Iñárritu) jedan od najuspešnijih i najcenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koje će mu biti uručeno na 25. Sarajevo film festivalu.

‘’Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom sveta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmerni doprinos istoriji filmske umjetnosti sa bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere’’, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Rediteljski prvenac Inaritua “Pasja ljubav” premijerno je prikazan u programu Semaine de la Critique na Kanskom festivalu 2000. godine i nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Inaritu potom snima “21 gram”, te “Babel”, koji je nominovan za Oskara u čak sedam kategorija, a osvojio je nagradu za najbolju režiju u Kanu 2006. Sledi film “Biutufil” koji je prikazan u takmičarskoj konkurenciji Filmskog festivala u Kanu 2010.

Filmom “Birdman ili neočekivana vrlina neznanja” 2015. godine osvojio je čak tri Oskara - za najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenario. Naredne godine, filmom “Povratnik” Inaritu osvaja drugog uzastopnog Oskara za najboljeg reditelja.

Inairut je prvi latinoamerički filmski stvaralac u istoriji nominovan za Oskara u kategorijama najbolji reditelj i najbolji producent, a prvi je Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Kanu.

U skorije vreme, Inaritu je proizveo VR instalaciju “Carne Y Arena” (Virtuelno prisutni, fizički nevidljivi) koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Kanu 2017. kao prvi VR projekat uključen u zvaničnu festivalsku selekciju.

Odbor guvernera Američke akademije filmskih umetnosti i nauka dodelio je Inarituu za taj projekt specijalnog Oskara, inače petog u njegovoj karijeri.

Inaritu je ove godine postao i prvi latinoamerički filmski stvaralac kome je povereno predsedavanje žirijem Filmskog festivala u Kanu.

Inaritu će tokom 25. Sarajevo Film Festivala održati masterklas, a biće održana i specijalna projekcija njegovog filma “Birdman ili neočekivana vrlina neznanja” za koji je dobio Oskara za režiju.


PROČITAJTE I:

PREDSTAVLJEN 25. SARAJEVO FILM FESTIVAL


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.