Film
film/17.07.2021.

"Plavi cvijet" na Palić Film Festivalu

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Drugog festivalskog dana, u nedelju 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Plavi cvijet"  hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23h ostvarenje „Frans" Bruna Dimona.

Ostvarenje "Plavi cvijet" prati sredovečnu službenicu Mirjanu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji. "Frans" Bruna Dimona je film o slavnoj novinarki koja, mešajući svoju izuzetnu karijeru i privatnost, doživljava preokret u životu uzrokovan jezivom saobraćajnom nesrećom.

Plavi cvijet

U selekciji „Paralele i sudari", u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti filmovi „Dečak" Vitalija Akimova (17h), "Đavo nema mira" Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50)  i „U ogledalu" Laile Pakalnine iz Letonije (19h).

U filmu „Dečak", dvadesettrogodišnji Vitalij Akimov prikazuje svoju porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu. Desetogodišnji Stepan, posinak njegovog brata je vodič kroz ovo mračno okruženje, pojačano crno-belom filmskom slikom. „Đavo nema mira" predstavlja doživljaje sa putovanja i susreti sa drugačijim vrednostima i drugim bogovima u savremenoj Litvaniji, zemlji u kojoj su legende i paganska verovanja preživela i uticaj Katoličke crkve, a potom i Sovjetskog saveza. Film „U ogledalu" priča je o krosfit treneru koji postaje otac devojčice Snežane. Majka joj umire, a otac se ženi mladom ženom opsednutom krosfitom i sobom.

Frans

Selekcija „Slovenija u fokusu" će 18. jula predstaviti film „Korporacija" Mateja Nahtigala, u čijem središtu je  kontroverzni policijski inspekori Leon Gal, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada. Ovaj program zakazan je za 17:15 u bioskopu Eurocinema u Subotici.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Gorbačov.Raj" Vitalija Manskija. Dva sata ranije na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox na repertoaru je film „Kovid-19: Svet u opasnosti" (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński). Projekcije osam kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 21:45 u bioskopu na Paliću.

Gorbačov.Raj

U nedelju u 14:30 će u bioskopu Abazija na Paliću biti otvorena i izložba „Kamerom kroz vreme – objektivi istorije", kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30 u bioskopu Eurocinema u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.", posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA KULTURNO DOBRO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box