Film
film/8.09.2020.

Palić film festival: Top pet naslova

film
  • Promo / PFF
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaOvogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, biće održano od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se ove godine održava u bioskopu EuroCinema i Art bioskopu Lifka u Subotici, kao i bioskopu Abazija na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Izdvajamo vam pet naslova koje ne smete propustiti.

Eco Dox

A sad se spušta veče / Then comes the evening

Maja Novaković, Srbija, Bosna i Hercegovina, 2019

Ovaj nagrađivani dokumentarni film prikazuje gorko-slatki život dve starice koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim one pričaju, kojeg slušaju i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti.

Selekcija Paralele i Sudari

Sluškinja / Felix Austria aka Maid-in-Law / ВІДДАНА

Christina Sivolap, Ukrajina, 2020

Radnja filma smeštena je u austrougarsku provinciju Stanislavov 1900. godine i prikazuje kontroverzni odnos sluškinje Stefanije Čorenko i plemkinje Adele Anger. Ovo je film o životnim strastima, strahovima i trijumfima u kojoj su teme ličnog identiteta, eskapizma, genetskog otkrića i fantazije sjajno protkane među visokim notama humora i kraljevskih slučajnosti u iskrenoj avanturi samospoznaje.

Glavni takmičarski program

Ime naroda

Darko Bajić, Srbija, 2020

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu i najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. Ovo ostvarenje koje će premijerno biti prikazano na Paliću priča je o jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena u 19. veku.


Best of Europe 2019

Okrug / HÉRAÐIÐ

Grímur Hákonarson; Danska, Francuska, Nemačka, Island, 2019

Smešten u maloj islandskoj poljoprivrednoj zajednici, film Okrug govori o Ingi, sredovečnoj mlekarki koja se suprotstavlja svemoćnoj lokalnoj zadruzi. Inga pokušava da natera ostale farmere da joj se pridruže u borbi protiv korumpirane zadruge, ali nailazi na veliki otpor, što je primorava da se suoči sa zavisnošću i lojalnošću zajednice ovom jedinom, dominantnom preduzeću. Inga se mora poslužiti svojom snalažljivošću i lukavstvom, kako bi se oslobodila uticaja zadruge i konačno živela onako kako želi.


Paralele i sudari

Posluga / Servants / Sluzobnici

Ivan Ostrochovský; Slovačka, 2020

Radnja filma smeštena je u totalitarnu Čehoslovačku osamdesetih godina dvadesetog veka i prati priču Michala i Juraja, dvojice učenika bogoslovije u totalitarnoj Čehoslovačkoj. U strahu od raspuštanja škole, profesori kalupe učenike u modele koji su zadovoljavajući za vladajuću Komunističku partiju, a đaci moraju odlučiti da li će odabrati lakši način i sarađivati ili će se podvrgnuti nadzoru tajne policije.


PROČITAJTE I:

PULA FILM FESTIVAL: NAGRADE ZA FILM "OTAC" SRDANA GOLUBOVIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.