Film
film/17.04.2019.

Otkazane "Balkanske međe" u Bujanovcu

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaSrpsko-ruski film "Balkanska međa", inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, neće se prikazivati u Domu kulture u Bujanovcu iako je najavljen.

Kako je RTS javio direktor je zabranio prikazivanje da ne bi izazivao tenzije. O tome niko u ovoj ustanovi zvanično nije hteo da govori, jer je direktor odsutan.

Ovim povodom se oglasilo i Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih da ne prikaže film.

Odluka je, kažu, politički provokativna. 

"Balkanska međa" je srpsko-ruski film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja 1999. godine.

Produkcijska kuća "Arhangel studios" potvrdila je da je prikazivanje filma otkazano, bez obrazloženja i bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za film. 

"Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane", ističe se u saopštenju koje potpisuju glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Poručuju da "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti negovanja odnosa mira i razumevanja između Srba i Albanaca.

"Zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma", napominje se u saopštenju ove produkcijske kuće.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.