Film
film/17.04.2019.

Otkazane "Balkanske međe" u Bujanovcu

film
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaSrpsko-ruski film "Balkanska međa", inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, neće se prikazivati u Domu kulture u Bujanovcu iako je najavljen.

Kako je RTS javio direktor je zabranio prikazivanje da ne bi izazivao tenzije. O tome niko u ovoj ustanovi zvanično nije hteo da govori, jer je direktor odsutan.

Ovim povodom se oglasilo i Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih da ne prikaže film.

Odluka je, kažu, politički provokativna. 

"Balkanska međa" je srpsko-ruski film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja 1999. godine.

Produkcijska kuća "Arhangel studios" potvrdila je da je prikazivanje filma otkazano, bez obrazloženja i bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za film. 

"Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane", ističe se u saopštenju koje potpisuju glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Poručuju da "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti negovanja odnosa mira i razumevanja između Srba i Albanaca.

"Zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma", napominje se u saopštenju ove produkcijske kuće.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box