Film
film/6.12.2023.

Osmi festival meta filma na Kolarcu

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Festival meta filma, koji se prvenstveno bavi podžanrom "filma o filmu", biće održan osmi put od 7. do 9. decembra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Meta film ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda osmo izdanje tog festivala u velikoj meri posvećeno domaćim filmskim delima. Meta filmovi su ostvarenja u kojima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije i filmovi koji govore o filmovima – o procesu pripreme i snimanja filma, baš kao i korišćenje već gotovih filmova različitog porekla.

Prvog dana na programu su ostvarenja Dejana Vlaisavljevića Nikta "Skriveno lice jugoslovenskog filma", u kojem glavni junak, kontroverzni reditelj Joca Jovanović posle 35 godina neformalne zabrane u javnosti predstavlja svoj film "Zdrav i mlad kao ruža". Francuski reditelj Mišel Aznavičijus u filmu "Rez" preispituje tanku granicu između horor fikcije koju kreira filmska ekipa i onoga što se zaista dešava njenim članovima u realnom životu.

Intervencije na već postojećim dokumentarnim filmovima, uz muzičku podlogu specijalno kreiranu za tu priliku, izvela je Nevena Popović u radu "Mixtape Project", koji je na programu 8. decembra, kao i film Luke Papića i Srđana Vuča "Prizvan i pozvan", furiozna politička satira o prvim postsocijalističkim višestranačkim izborima u Srbiji.

Poslednjeg festivalskog dana, 9. decembra, biće prikazan film Milene Grujić o talačkoj krizi "A.S. (25)", a u okviru programa "Radovi u toku" biće prikazan radni materijal dokumentarnog filma Milutina Petrovića "Dragoslav", koji se bavi ranim radovima reditelja Dragoslava Lazića.

U završnici će biti dodeljena i prestižna festivalska nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma "srpska montaža", koji je scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Branko Vučićević“ je filmski i televizijski reditelj Dragomir Zupanc kome će priznanje biti uručeno uoči projekcije njegovog filma „Bela Bartok asocijacije”.

Rođen 1946. godine u Ljubljani, Dragomir Zupanc diplomirao je filmsku režiju 1971. godine u Beogradu, u klasi Aleksandra Petrovića. U karijeri dužoj od pola veka režirao je, između ostalog, serije: „Slikarski pravci XX veka” (Lazar Trifunović), „Prilozi za istoriju JU filma i politpornografiju” (posvećeni Želimiru Žilniku, Branku Vučićeviću, Karpu Aćimoviću Godini), „Hit Libris”, „Otvorena knjiga”, „Deset srpskih pripovedača” (epizode: Ž. Pavlović, M. Pavić, A. Isaković, A. Tišma, V. Ognjenović, M. Savić, J. Radulović i dr.) i „Dvogled” (Dragan Babić). Zupanc je i umetnički direktor Dana slovenačkog filma, čije se deveto izdanje održava do 10. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, a ranije ove godine dobio je i počasnu titulu Prijatelj slovenačkog filma na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Branko Vučićević" su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić, Zoran Popović, Nedeljko Despotović, Petar Jakonić, Predrag Bambić, Miloje Radaković i Danijela Purešević.


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

NATAŠA DRAKULIĆ O AI: MOŽDA JE NEKADA SREĆA I U SAMOM NEZNANJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.