Film
film/16.11.2019.

Off Holivud film u Domu omladine Beograda

film
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaFestival američkog nezavisnog filma „Indie Belgrade“ biće održan od 12. do 15. decembra u Domu omladine Beograda. Festival donosi neke od najzanimljivijih filmskih priča autora sa severnoameričkog kontinenta. 

Američki nezavisni, umetnički ili kako ga neki zovu off Holivud" film, ne prestaje da nas iznenađuje svojom svežinom, raznovrsnošću tema, likova, pejzaža, mesta nastajanja, svojom neuništivom vitalnošću.

Peti Festival nezavisnog američkog filma „Indie Belgrade" i dalje nastavlja da prati svoju jedinstvenu nit slobode, nezavisnosti, nepretencioznosti – u izboru tema, likova, načina pripovedanja i rediteljskih postupaka, te nam tako i ovog puta donosi sveži dah novog i nezavisnog američkog filma, uvek drugačijeg od onoga što je trenutno aktuelno na svim svetskim boks ofisima, u svim svetskim multipleksima, a dolazi iz najveće svetske „fabrike snova": Holivuda. 

Tokom proteklih godina Beograd je ugostio reditelje Geri Kinga, pobednika Rejndensa, koji je uspeo da snimi mjuzikl za samo 60.000 dolara, Vejna Robertsa, koji je staru dobru dramu načinio ponovo relevantnom, te slavnog dvostrukog oskarovca Aleksandra Pejna koji je dobio i nagradu „Ikona nezavisnog filma". 

Potpuno raznovrsni master-klasovi svih ovih autora bavili su se, između ostalog, jednom sveprožimajućom temom, koja je od fundamentalne važnosti za sve filmadžije na svim meridijanima, pogotov za one koji žele da debituju svojim prvim celovečernjim ostvarenjem: kako snimiti umetnički relevantne filmove u vrlo ograničenim i ponekad neizvesnim budžetskim uslovima. 

Nikada do sada izbor filmova na Festivalu nezavisnog američkog filma nije bio bliži mlađoj generaciji publike. Obraćajući se mladima, putem medija koji su  za njih poput produženih udova, moždanih ili nekih drugi nadogradnji, festival se ujedno obraća i svoj drugoj publici, donoseći joj neke od najzanimljivijih filmskih priča autora sa severnoameričkog kontinenta. 

Jedini specijalizovani festival za američki nezavisni film u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi ima cilj da premijerno prikaže ono čega vrlo retko ima u domaćim bioskopima i na drugim festivalima.

Ovogodišnji gost iznenađenja ima prestižnu nagradu sa festivala u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način. Osim njegovog novog filma ove godine će biti i drugih kadrova, lica i priča koje nećete zaboraviti i uzbuđenja, zbog kojih ćete se ovom festivalu iznova vraćati.

Na festivalu će premijerno biti prikazano 7 nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala biće održan i master klas, koji će bti svojevrsno rediteljsko „otvaranje karata" i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije.


PROČITAJTE I:

POLA VEKA FILMA "BITKA NA NAERETVI"


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.