Film
film/24.08.2021.

Održana premijera filma Strahinja Banović

film
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Svetska premijera novog filma Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović"  („As Far As I Can Walk") održana je sinoć, 23. avgusta, u punoj velikoj sali na 55. Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, uz gromoglasan aplauz publike.

Film se, zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta, takmiči za prestižnu nagradu Kristalni globus. Ovo je prvi put nakon 20 godina da Srbija ima predstavnika u glavnom programu Karlovih Vari. 

Časopis "Variety" opisao je film kao „iznenađujuću i uzbudljivu kombinaciju srpske srednjevekovne epske pesme, ljubavnog trougla i priče o migrantima", a Vladan Petković u svojoj kritici za portal „Cineuropa" kaže: „uspeo film iznenađujućeg koncepta, priča o dvoje Afričkih migranata koji traže svoje mesto u Evropi."

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja", smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i čuveni sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Reditelj Stefan Arsenijević slavu je stekao sa kratkim filmom „(A)torzija" za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović" je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini" koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn u saradnji sa Cinnamon Filmom, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Fonda Saveta Evrope - Eurimaž, Filmskog fonda Luksemburg, Francuskog nacionalnog centra za film, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Litvanskog filmskog centtra i fonda Kreativna Evropa-MEDIA. Međunarodni distributer filma je beogradska kompanija Soul Food Films.


PROČITAJTE I:

"KO TO TAMO PEVA" OSVAJA FRANCUSKU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.