Film
film/19.05.2020.

Odlazak filmske legende Mišela Pikolija

film
  • Wikimedia commons, Georges Biard, CC BY-SA 3.0
Autor fotografije:

Kaleidoskop meda / Cover foto: Film Prezir, Godar, 1963.

Svet je napustila legenda francuske i evropske kinematografije 20. veka Mišel Pikoli, čuven po ulogama u filmovima "Prezir", "Sitnice koje čine život" ili "Imamo papu".

Pikoli je umro 12. maja od posledica moždanog udara u 95. godini, saopštila je njegova porodica. Još od adolescentskog doba, Pikoli, sin violiniste italijanskog porekla i francuske pijanistkinje, voleo je da igra. Uprkos izvanrednoj filmskoj karijeri, Pikoli skoro nikada nije napustio pozornicu.

Film Prezir, Godar, 1963.

Poznat po izuzetno dugoj i plodnoj karijeri i zapaženim ulogama u nekim od najvažnijih ostvarenja francuske i evropske kinematografije 20. veka, Pikoli je igrao u više od 150 filmova Renoara, Demija, Melvila i Hičkoka.

Debitovao je polovinom 40-ih godina prošlog veka u pariskim pozorištima gde je, međutim, glumio ređe nakon razvoja filmske karijere.

Prvu glavnu ulogu imao je u filmu Žan-Lika Godara iz 1963. godine "Prezir" gde je igrao sa Brižit Bardo. Ostaće upamćena scena kako Brižit Bardo leži naga i pita Pikolija, koji je zaljubljeno posmatra, da li mu se sviđa njena zadnjica na šta on potvrdno odgovara. Glumica je u saopštenju navela da je Pikoli posedovao talenat i humor, kao i da je voleo "njenu zadnjicu". 

Sigurnog muževnog nastupa, savršene dikcije, još u mlađim godinama je delovao mnogo zrelije, a uglavnom je igrao uloge savremenih, urbanih ličnosti, često cinika iz buržujskog, dekadentnog, intelektualnog, ali i kriminogenog okruženja.

Tako je imao uloge od zavodnika preko provokatora u "Velikom ždranju" pa do pape u filmu iz 2011. "Imamo papu", što mu je bila poslednja filmska uloga.

Pikolijeva karijera je neodvojiva od filmova Luisa Bunjuela i Kloda Sotea. Igrao je u Bunjuelovim filmovima poput "Dnevnika jedne sobarice", "Lepotice dana", "Diskretnog šarma buržoazije", kao i u Soteovim ostvarenjima "Maks i skupljači železa", "Vincent, Fransoa, Pol... i drugi".


PROČITAJTE I:

ODLAZAK ANJES VARDE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.