Film
film/28.05.2023.

Najbolji film u Kanu: „Anatomija pada“

film
  • Promo
  • Pixabay / Hermann
  • Pixabay / Hermann
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Film francuske rediteljke Žistin Trie (Justine Triet) osvojio je sinoć u Kanu Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje na 76. Međunarodnom filmskom festivalu. Film je osvojio glavnu nagradu, dok je u trci ove godine bio 21 film.

Žistin Trie (44) je postala treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala. Pre nje su to bile Džejn Kempion (Jane Campion) za film „Čas klavira“ (1993) i Žilija Dikurno (Julia Ducournau) 2021. godine za ostvarenje „Titan“ (Titane). 

Francuski triler prati priču spisateljice koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža. 
 

Gran prix nagrada dodeljena je filmu "Zona interesa" reditelja Džonatana Glejzera, dok je turska glumica Merve Dizdar ovenčana nagradom za najbolju glumicu za film "O suvom bilju". Glumac Kozi Jaksjo progalšen je najboljim glumcem Kana, za ulogu u filmu "Savršeni dani".

Nagrada žirija dodeljena je finskom reditelju Akiju Kaurismakiju za film "Opalo lišće", dok je priznanje za najbolju režiju pripalo Tranu Anh Hungu za film "Strast Dodina Bufana."  Za najbolji scenario nagradiu je primio Juyi Sakamoto za film "Čudovište".
 
Nikada u istoriji se nije dogodilo da jedna distributerska kuća ima u svojoj distribuciji sve nagrađene filmove na tradicionalnom filmskom festivalu u Kanu. Svi filmovi ovenčani nagradom su otkupljeni od strane MCF MegaCom Film-a i nagoveštavaju da sledi bogata festivalska sezona u okviru koje će se domaćoj publici prikazati svi pomenuti, nagrađeni filmovi.

PROČITAJTE I:

KAN: INDIJANA DŽONS I ARTEFAKT SUDBINE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.