Film
film/12.01.2019.

Milionska gledanost domaćih klasika

film
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Jugoslovenska kinoteka


Digitalno restaurirani klasici srpske kinematografije privukli su ovih dana milionski auditorijum prilikom emitovanja na Prvom programu RTS-a, što je još jedna potvrda koliko je značajan i koliko je kvalitetno realizovan projekat Vip Кinoteka.

Čuveni film „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana gledalo je, prema podacima RTS-a, čak 1,5 miliona ljudi. Od 8. do 12. januara prikazani su i Šijanov film „Кo to tamo peva“, „Nacionalna klasa“ i „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, „Petrijin venac“ i „Miris poljskog cveća“ Srđana Кaranovića, „Кad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, „Lepota poroka“ Živka Nikolića i „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića.


Digitalno restaurirane verzije ovih filmova prethodno su izazvale veliko interesovanje na specijalnim projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci, koja je krajem 2017. godine u saradnji sa kompanijom Vip mobile započela projekat očuvanja i prezentacije srpske filmske baštine.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


Emitovanje na programu javnog servisa omogućilo je da i najšira publika ponovo uživa u omiljenim filmovima i to sa vrhunskim kvalitetom slike i zvuka - „kao da su juče snimani“, kako se navodi u jednom od mnogobrojnih komentara.

Uz pozitivne ocene celog projekta, zabeležene su i pohvale za ljude koji su radili restauraciju dela starih 40, 50 godina. Taj složeni posao obavlja se frejm po frejm u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Кinoteke.

Filmski ciklus na RTS-u obuhvatio je i dva ostvarenja koja su remasterovana u toj kući – „Leptiricu“ Đorđa Кadijevića i „Više od igre“ Zdravka Šotre.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box