Film
film/12.01.2019.

Milionska gledanost domaćih klasika

film
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Jugoslovenska kinoteka


Digitalno restaurirani klasici srpske kinematografije privukli su ovih dana milionski auditorijum prilikom emitovanja na Prvom programu RTS-a, što je još jedna potvrda koliko je značajan i koliko je kvalitetno realizovan projekat Vip Кinoteka.

Čuveni film „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana gledalo je, prema podacima RTS-a, čak 1,5 miliona ljudi. Od 8. do 12. januara prikazani su i Šijanov film „Кo to tamo peva“, „Nacionalna klasa“ i „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, „Petrijin venac“ i „Miris poljskog cveća“ Srđana Кaranovića, „Кad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, „Lepota poroka“ Živka Nikolića i „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića.


Digitalno restaurirane verzije ovih filmova prethodno su izazvale veliko interesovanje na specijalnim projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci, koja je krajem 2017. godine u saradnji sa kompanijom Vip mobile započela projekat očuvanja i prezentacije srpske filmske baštine.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


Emitovanje na programu javnog servisa omogućilo je da i najšira publika ponovo uživa u omiljenim filmovima i to sa vrhunskim kvalitetom slike i zvuka - „kao da su juče snimani“, kako se navodi u jednom od mnogobrojnih komentara.

Uz pozitivne ocene celog projekta, zabeležene su i pohvale za ljude koji su radili restauraciju dela starih 40, 50 godina. Taj složeni posao obavlja se frejm po frejm u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Кinoteke.

Filmski ciklus na RTS-u obuhvatio je i dva ostvarenja koja su remasterovana u toj kući – „Leptiricu“ Đorđa Кadijevića i „Više od igre“ Zdravka Šotre.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.